Málnás-fehér csokoládés profiterol
2025-06-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 24 darabhoz

A tésztához:

-5 dkg vaj

-4 ek. tej + 4 ek. víz

-1 tk. cukor

-10 dkg liszt

-3 tojás

A töltelékhez:

-20 dkg málna

-2 ek citromlé

-3 ek. porcukor

-2 dl zsíros tejszín (30%os állati eredetű)

-15 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:

Az égetett tésztához a vajat, a tejjel, a vízzel, a cukorral és 1 csipet sóval alacsony lángon felforraljuk. Amikor felforrt, egyszerre beleszórjuk a lisztet, folyamatosan keverjük, amíg gombóccá összeáll, és fehér réteg képződik az edény alján. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk. Amikor langyos, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Sütőlapra sütőpapírt terítünk. A masszát habzsákba szedjük, a sütőlapra 24 gombócot nyomunk belőle. Hagyjunk elegendő helyet a tésztahalmok között, hogy legyen helyük megnőni. A sütőben 20-25 perci sütjük, majd teljesen kihűtjük.

A málnát a töltelékhez átválogatjuk, turmixgépbe tesszük a citrom levével és a porcukorral, selymesre turmixoljuk, majd átpasszírozzuk.

A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverünk 4 evőkanálnyit az átpasszírozott málnából. A krémet vékony hegyes csővel ellátott habzsákba töltjük. A tésztába szúrjuk, és megtöltjük a krémmel.

A csokoládét darabokra törjük, és megolvasztjuk vízgőz felett. Hagyjuk kissé kihűlni, majd megcsurgassuk vele a profiterolok tetejét. Hagyjuk megdermedni. Tálaláskor a maradék málnaszószt elosztjuk a tányérokon, és azon tálaljuk a profiterolokat, vagy külön szószos edényben tálaljuk mellé.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva