Málnás-fehér csokoládés profiterol
Hozzávalók 24 darabhoz
A tésztához:
-5 dkg vaj
-4 ek. tej + 4 ek. víz
-1 tk. cukor
-10 dkg liszt
-3 tojás
A töltelékhez:
-20 dkg málna
-2 ek citromlé
-3 ek. porcukor
-2 dl zsíros tejszín (30%os állati eredetű)
-15 dkg fehér csokoládé
Elkészítés:
Az égetett tésztához a vajat, a tejjel, a vízzel, a cukorral és 1 csipet sóval alacsony lángon felforraljuk. Amikor felforrt, egyszerre beleszórjuk a lisztet, folyamatosan keverjük, amíg gombóccá összeáll, és fehér réteg képződik az edény alján. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk. Amikor langyos, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Sütőlapra sütőpapírt terítünk. A masszát habzsákba szedjük, a sütőlapra 24 gombócot nyomunk belőle. Hagyjunk elegendő helyet a tésztahalmok között, hogy legyen helyük megnőni. A sütőben 20-25 perci sütjük, majd teljesen kihűtjük.
A málnát a töltelékhez átválogatjuk, turmixgépbe tesszük a citrom levével és a porcukorral, selymesre turmixoljuk, majd átpasszírozzuk.
A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverünk 4 evőkanálnyit az átpasszírozott málnából. A krémet vékony hegyes csővel ellátott habzsákba töltjük. A tésztába szúrjuk, és megtöltjük a krémmel.
A csokoládét darabokra törjük, és megolvasztjuk vízgőz felett. Hagyjuk kissé kihűlni, majd megcsurgassuk vele a profiterolok tetejét. Hagyjuk megdermedni. Tálaláskor a maradék málnaszószt elosztjuk a tányérokon, és azon tálaljuk a profiterolokat, vagy külön szószos edényben tálaljuk mellé.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva