Magányosan töltöd a karanténidőszakot? Ezért ne menj vissza az exedhez!
2020-11-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A Covid járvány hatására jelenlegi életünkben az izoláció és távolságtartás szinte kötelezővé vált. Egy ilyen kiszámíthatatlan időszakban sok egyedülálló emberben erősödik fel a magány érzése, és az igény, hogy valakihez kötődjön. Mivel a személyes találkozás jelenleg nehezített, és talán sokan inkább maradnak csak az online térben, előfordulhat, hogy ez a helyzet újra összehoz olyan párokat, akik egyszer már a szakítás mellett döntöttek.

Azt a tudomány is bebizonyította korábban, hogy a boldogságunk és lelki jólétünk nagyban függ az emberi kapcsolatainktól, bármely életkorban. Természetesen törekszünk arra, hogy olyan partner mellett éljünk, aki jó hatással van ránk, akire támaszkodhatunk, és akivel együtt fejlődhetünk. Az ilyen krízishelyzetek azonban felülírnak mindent, és sokszor csak arra vágyunk, hogy mindegy, hogyan, de ne legyünk egyedül. Bevállalunk akár egy rossz kapcsolatot is a cél érdekében. Ezzel viszont csak kockáztatunk egy újabb szakítást olyankor, amikor már amúgy is padlón vagyunk.

Miért fontos, hogy változtass ezen a hozzáálláson?

Az emberi kapcsolataid (család, barátok) ezekben a nehéz időkben segíthetnek erősnek maradni és megtartani az egyensúlyod. Ha ezt a stabil lelkiállapotot eléred, akkor képes leszel elkerülni, hogy kényszerből menj vissza az exedhez, és belekerülj újra egy működésképtelen viszonyba.

Mit tehetsz azért, hogy lelkileg megerősödj, és hogyan vedd körül magad pozitív, támogató emberekkel?

1. Legyél őszinte magaddal!

Ha magányos, ideges és bizonytalan vagy, akkor fogadd ezeket az érzéseket el. Ne próbáld bizonygatni magadnak, hogy minden a legnagyobb rendben, ha semmi sem jó. Amikor ezt megérted, akkor a legnagyobb lépésen már túl is vagy.

Ezt is olvasd el! - 7 ok, amiért folyton visszatáncolsz az exedhez

2. Keresd meg a családodat és a barátaidat!

Ha személyesen most nem is találkozhattok, attól még számtalan más formában tarthatjátok a kapcsolatot az online térben. Szervezz Zoom partit, vagy beszélgessetek egy jót Facetime-on. A lényeg, hogy ne legyél egyedül a negatív gondolataiddal.

3. Légy hálás!

Találj minden nap valamit, amiért hálás lehetsz. Ezek lehetnek apróságok, vagy akár nagyobb, jelentőségteljesebb dolgok. Fontos, hogy tudatában legyél annak, mennyire szerencsés vagy, és minden rendben lesz, ha ez az átmeneti nehéz időszak véget ér.

4. Találj valamit, amiben kedvedet leled!

Foglald le magad olyan tevékenységekkel, amelyeket élvezettel csinálsz, ami fizikai erőkifejtést igényel, vagy csak eltereli a gondolataidat. Egy jó könyv, egy új hobbi, egy kis torna, vagy akár egy online kurzus mind jól jöhet ilyenkor.

5. Mozogj!

Egy rövid séta vagy egy reggeli futás segít mind testileg, mind lelkileg topformában maradni. Ilyenkor, ha távolságtartóan is, de találkozhatsz másokkal, kizökkenhetsz a home office-ból, és segít abban, hogy a fontos dolgokra koncentrálhass.

6. Ne nézd folyamatosan a híradásokat!

Sajnos a mai világ túlzott és gyors információáramlásától könnyű kicsit bepánikolni. Ráadásul szinte mindig a negatív hírek a hangsúlyosak, amelyektől még inkább megijedhetsz. Ezzel ismételten csak nő benned a feszültség, a stressz és a félelem a kilátástalanságtól. Ezért mérsékeld a híroldalak böngészését, vagy a televíziós híradók figyelemmel követését. A barátaiddal se folyamatosan csak ilyen témákról beszélgess.

Amikor magányosnak érzed magad, és gyötör a félelem a bizonytalanságtól, akkor ahelyett, hogy visszamennél az exedhez a biztonság hamis reményéért, inkább keresd meg a barátaidat, vagy egy online tanácsadást. Ha egy kapcsolat véget ért, azt hagynod kell elmenni, és lezárulni. Még egy ilyen nehéz időszakban is.