Magányos vagy a saját párkapcsolatodban? Itt a megoldás 7 lépése
2020-01-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Ellentmondónak tűnik, de sajnos sokakat érint a címben említett probléma. Hiába él valaki ugyanis párkapcsolatban, legyen az élettársi viszony, vagy akár házasság, ha a dolgok nem működnek jól, akkor igenis érezheti magányosnak magát a párja mellett.

Párkapcsolati szakértők szerint fontos, hogy még időben észleljük a jeleket, mert akkor még elkerülhető a válás.

Olvass tovább, hogy megismerd, milyen lépéseket kell megtenned a kapcsolatod megmentéséért, és ezzel a saját boldogságodért.

1. lépés: Találd meg a magányod okát!

Ez az egyik első és legfontosabb teendőd, még mielőtt a pároddal beszélnél. Fogalmazd meg, hogy mi hiányzik az életedből, vagy miből van túl sok, amit már kevésbé tartasz fontosnak.

2. lépés: Ne söpörd a szőnyeg alá a problémát!

Talán már régóta érzed legbelül, de eddig mindig csak magadat hibáztattad, és kifogásokat kerestél a párod védelmére: „Sokat dolgozik…Tudom, hogy szeret…Nehéz gyerekkora volt…”. Ez lehet mind igaz, de attól még neked is vannak érzéseid, és ezzel is foglalkoznod kell.

Ezt is olvasd el! 5 jel, hogy a párod váláson gondolkodik

3.  lépés: Beszélj a pároddal!

Szedd össze a bátorságod, és keríts alkalmat egy őszinte beszélgetésre. Előtte készülj fel, hogy mit is szeretnél neki mondani, akár listát is írhatsz. A lényeg, hogy az egész a Te érzéseidről szóljon.

4. lépés: Válaszd meg jól a szavaidat!

Közelíts a párodhoz higgadtan, és szeretettel. Ne higgye azt rögtön, hogy válni akarsz. Mondj el neki mindent őszintén, ne várd el tőle, hogy magától kitalálja az érzéseidet, és a gondolataidat. Akár konkrét példákkal is alátámaszthatod a mondandódat, hogy jobban értse a problémádat.

5. lépés: Soha ne támadj!

Ahelyett, hogy a fejéhez vágnád, hogy sosincs Veled, mondd azt neki, hogy „úgy érzed, kevés időt töltötök el együtt”. Támadó állítások nélkül, inkább az érzéseidről beszélj, így ő sem védekezni akar majd és visszatámadni, hanem megoldani a gondokat.

6. lépés: Közösen keressetek megoldást!

Fogalmazzátok meg, hogy milyen megoldási lehetőségeket láttok, és azokhoz min kellene változtatnotok. Vázoljatok fel több lehetséges utat.

7.  lépés: Gondoljátok át, hogy bevontok-e külső segítséget

Fordulhattok szakemberhez, vagy akár könyvekből is utána olvashattok a különféle megoldási lehetőségeknek. Egy tanácsadó jól jöhet akkor, ha ketten nem találtok kiutat, vagy nem egyformán látjátok a problémát. Egy külső szem segíthet rávilágítani a bajok valódi forrására. Ha viszont előbb csak a szakkönyvekre esik a választásotok, akkor fontos, hogy mindenből két példányt vegyetek, és egyszerre olvassátok, hogy utána meg tudjátok együtt beszélni is a benne foglaltakat. 

Mondanunk se kell, hogy ezt a 7 lépést nem könnyű végig csinálni. A probléma felismerése, és felvállalása pedig talán a legnehezebb. De, ha szeretitek egymást, akkor mindenképpen megéri.