Lila káposztás pite
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához:
-15 dkg hideg vaj
-30 dkg tönkölybúza liszt
-4 tojás + 2 tojássárgája
-1 csipet cukor
A töltelékhez:
-1 kisebb fej lila káposzta (kb. 70 dkg)
-1 fej vöröshagyma
-2 körte
-1 ek. olaj + a forma kikenéséhez
-2 dl körtelé
-1 mk. őrölt szegfűszeg
-1 mk. őrölt kömény
-1 dl tejszín
-2 dl tej
A mártogatóshoz:
-1 ág rozmaring
-20 dkg friss kecskesajt
-0,5 dl tejszín
Elkészítés:
A tésztához a vajat felkockázzuk. A lisztet a vajjal, 1 tojással és 1 tojássárgájával, a cukorral, és csipetnyi sóval alaposan összedolgozzuk. Fóliába csomagoljuk, a hűtőben 45 percig pihentetjük.
Míg a tészta pihen, a káposztát megtisztítjuk, felnegyedeljük, torzsáját eltávolítjuk, a leveleket vékony csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A körtét megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, magját eltávolítjuk, felét felkockázzuk, másik felét vékony szeletekre vágjuk.
Az olajat nagyobb serpenyőben felhevítjük, a hagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk a káposztát és kb. 5 percig pároljuk. Felöntjük a körtelével, hozzáadjuk a felkockázott körtét, teáskanálnyi sót, a szegfűszeget, az őrölt köményt, és gyakori kevergetés mellett kb. 15 percig főzzük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (kb. 32 cm átmérőjűre) és 26 cm-es, kikent piteformába nyomkodjuk úgy, hogy az oldalait is fedje. A túllógó részeket késsel levágjuk, a maradék tésztát újra összegyúrjuk, fóliába tekerjük, és ismét hűtőbe tesszük.
A tejszínt lazán felverjük, hozzáadunk 3 tojást, a tejet, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. A káposztát a tésztára helyezzük, ráöntjük a tojásos keveréket, és eloszlatjuk rajta a körteszeleteket. A sütőben 1 órát sütjük. Közben a maradék tésztát kinyújtjuk és levélformákat szaggatunk belőle. A felvert tojássárgájával megkenjük, kevés borssal megszórjuk. A sütési idő lejárta előtt 20 perccel ráhelyezzük a pitére és így sütjük tovább. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni.
A kecskesajtot a tejszínnel és a finomra vágott rozmaringlevelekkel simára keverjük. A pite mellé tálaljuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva