Lila káposztás pite
2023-11-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

-15 dkg hideg vaj

-30 dkg tönkölybúza liszt

-4 tojás + 2 tojássárgája

-1 csipet cukor

A töltelékhez:

-1 kisebb fej lila káposzta (kb. 70 dkg)

-1 fej vöröshagyma

-2 körte

-1 ek. olaj + a forma kikenéséhez

-2 dl körtelé

-1 mk. őrölt szegfűszeg

-1 mk. őrölt kömény

-1 dl tejszín

-2 dl tej

A mártogatóshoz:

-1 ág rozmaring

-20 dkg friss kecskesajt

-0,5 dl tejszín

Elkészítés:

A tésztához a vajat felkockázzuk. A lisztet a vajjal, 1 tojással és 1 tojássárgájával, a cukorral, és csipetnyi sóval alaposan összedolgozzuk. Fóliába csomagoljuk, a hűtőben 45 percig pihentetjük.

Míg a tészta pihen, a káposztát megtisztítjuk, felnegyedeljük, torzsáját eltávolítjuk, a leveleket vékony csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A körtét megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, magját eltávolítjuk, felét felkockázzuk, másik felét vékony szeletekre vágjuk.

Az olajat nagyobb serpenyőben felhevítjük, a hagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk a káposztát és kb. 5 percig pároljuk. Felöntjük a körtelével, hozzáadjuk a felkockázott körtét, teáskanálnyi sót, a szegfűszeget, az őrölt köményt, és gyakori kevergetés mellett kb. 15 percig főzzük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (kb. 32 cm átmérőjűre) és 26 cm-es, kikent piteformába nyomkodjuk úgy, hogy az oldalait is fedje. A túllógó részeket késsel levágjuk, a maradék tésztát újra összegyúrjuk, fóliába tekerjük, és ismét hűtőbe tesszük.

A tejszínt lazán felverjük, hozzáadunk 3 tojást, a tejet, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. A káposztát a tésztára helyezzük, ráöntjük a tojásos keveréket, és eloszlatjuk rajta a körteszeleteket. A sütőben 1 órát sütjük. Közben a maradék tésztát kinyújtjuk és levélformákat szaggatunk belőle. A felvert tojássárgájával megkenjük, kevés borssal megszórjuk. A sütési idő lejárta előtt 20 perccel ráhelyezzük a pitére és így sütjük tovább. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni.

A kecskesajtot a tejszínnel és a finomra vágott rozmaringlevelekkel simára keverjük. A pite mellé tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva