Lencseleves gazdagon
Hozzávalók 4 személyre
-4 sertésköröm
-2 szál szárzeller
-2 szál sárgarépa
-2 fej vöröshagyma
-5 gerezd fokhagyma
-1 tv-paprika
-1 kk. egész bors
-3 babérlevél
-1 ek. olaj
-1 ek. fűszerpaprika
-1 ek. paradicsompüré
-1 ek. mustár
-4 ek. fehérborecet
-25 dkg lencse
-2 ek. felaprított petrezselyem
Elkészítés:
A körmöket és a zöldségeket megtisztítjuk. A körmöt a szálzellerrel, 1 szál sárgarépával, 1 fej hagymával és 3 gerezd fokhagymával, a tv-paprikával, a borssal és a babérlevéllel bő vízben feltesszük főni. Kis lángon, gyöngyözve addig főzzük, amíg a köröm leválik a csontról (kb. 3 óra, kuktában a fele).
A körmöt kiszedjük, kicsontozzuk, csíkokra vágjuk. A zöldséges levet összeturmixoljuk, majd átszűrjük. Az alapléhez fel nem használt zöldséget összevágjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.
Nagyobb edényben, a felforrósított olajon megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát, meghintjük a fűszerpaprikával, felengedjük a levessel. Ha felforrt, hozzáadjuk a paradicsompürét, a mustárt, az ecetet, sót, borsot, a felaprított zöldségeket, a leöblített lencsét és a körmöt, és kb. 20 perc alatt megfőzzük. A petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva