Lencseleves gazdagon
2024-11-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

-4 sertésköröm

-2 szál szárzeller

-2 szál sárgarépa

-2 fej vöröshagyma

-5 gerezd fokhagyma

-1 tv-paprika

-1 kk. egész bors

-3 babérlevél

-1 ek. olaj

-1 ek. fűszerpaprika

-1 ek. paradicsompüré

-1 ek. mustár

-4 ek. fehérborecet

-25 dkg lencse

-2 ek. felaprított petrezselyem

Elkészítés:

A körmöket és a zöldségeket megtisztítjuk. A körmöt a szálzellerrel, 1 szál sárgarépával, 1 fej hagymával és 3 gerezd fokhagymával, a tv-paprikával, a borssal és a babérlevéllel bő vízben feltesszük főni. Kis lángon, gyöngyözve addig főzzük, amíg a köröm leválik a csontról (kb. 3 óra, kuktában a fele).

A körmöt kiszedjük, kicsontozzuk, csíkokra vágjuk. A zöldséges levet összeturmixoljuk, majd átszűrjük. Az alapléhez fel nem használt zöldséget összevágjuk, a hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.

Nagyobb edényben, a felforrósított olajon megfuttatjuk a hagymát és a fokhagymát, meghintjük a fűszerpaprikával, felengedjük a levessel. Ha felforrt, hozzáadjuk a paradicsompürét, a mustárt, az ecetet, sót, borsot, a felaprított zöldségeket, a leöblített lencsét és a körmöt, és kb. 20 perc alatt megfőzzük. A petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva