Lekváros kígyókalács
2024-08-11  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 6 szelethez

-2 ek. vaj

-40 dkg liszt + a nyújtáshoz

-1 csomag szárított élesztő (7 g)

-10 dkg cukor

-2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez

-1,5-2 dl meleg tej

-1 kis üveg házi baracklekvár

-vaníliás cukor a tálaláshoz

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, egy csipet sót, a cukrot, a tojássárgáját és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával lefedve meleg helyen, legalább a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kb. 20x 40 centis téglalapra nyújtjuk, és a két szélét hosszában, centinként, 5 centi mélyen bevagdossuk. Ezután a tészta közepét megkenjük a lekvárral, a tésztacsíkokat középre behajtjuk egymást fedve. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és a felvert tojással megkenjük. Ismét kb. 30 percig kelesztjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Ha a tészta újból megkelt, a sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. Éles késsel 4 centi széles szeletekre vágjuk, és a vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.

Munka: kb. 50 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva