Lekváros kígyókalács
Hozzávalók kb. 6 szelethez
-2 ek. vaj
-40 dkg liszt + a nyújtáshoz
-1 csomag szárított élesztő (7 g)
-10 dkg cukor
-2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
-1,5-2 dl meleg tej
-1 kis üveg házi baracklekvár
-vaníliás cukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a szárított élesztőt, egy csipet sót, a cukrot, a tojássárgáját és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ezután meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával lefedve meleg helyen, legalább a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kb. 20x 40 centis téglalapra nyújtjuk, és a két szélét hosszában, centinként, 5 centi mélyen bevagdossuk. Ezután a tészta közepét megkenjük a lekvárral, a tésztacsíkokat középre behajtjuk egymást fedve. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és a felvert tojással megkenjük. Ismét kb. 30 percig kelesztjük.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Ha a tészta újból megkelt, a sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni. Éles késsel 4 centi széles szeletekre vágjuk, és a vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.
Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva