Lehetséges-e visszaállítani az elveszített bizalmat egy párkapcsolatban? 5 lépés, amivel sikerülhet
2021-03-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy párkapcsolatot folyamatosan ápolni kell, mert elég könnyen olyan helyzetben találhatod magadat, hogy a köztetek lévő, erősnek hitt bizalom meggyengül. Még csak elismert hűtlenségre sincs ahhoz szükség, hogy gyanakodni kezdj, és bizonytalanná válj valamiért.

De vajon lehetséges-e helyrehozni és megerősíteni egy elveszített bizalmat két ember között? A válasz egyértelműen igen, de az út nem lesz könnyű. Kövesd a következő 5 lépést, amely visszavezethet a boldogsághoz!

1. lépés: Állj meg, és nézz vissza!

Először is mindenképpen ki kell derítened, hogy honnan indult el a probléma, áss le a gyökerekig, és próbáld megfogalmazni, mi történt pontosan. A párod tett valamit, amivel megbántott? Vagy esetleg sokkal régebben, még egy korábbi kapcsolatodból hoztál magaddal egy sérelmet? Bármi is húzódik a háttérben, fontos tisztáznod, még mielőtt párbeszédet kezdeményeznél róla a partnereddel. Kulcstényező lehet, ha el tudod különíteni a párod viselkedését és a saját reakciódat az ő tetteire. Máskülönben előfordulhat, hogy a Te megoldatlan személyes problémáidat csak kivetíted rá, és ezzel tönkre teszel mindent kettőtök között.

2. lépés: Fogadd el önmagad!

Tegyük fel, hogy rájössz, a probléma forrása egyedül Te vagy. Ezzel nincs semmi gond. Ne legyél túl szigorú saját magaddal, de próbálj tenni valamit a megoldásért. Legyél kicsit egyedül, és találj vissza a belső békédhez. Bizalmi konfliktusok gyakran fordulnak elő társfüggőségtől szenvedő párok esetében. Ha nálad is hasonló a helyzet, akkor arra kell koncentrálnod, hogyan tudod megőrizni a saját és a partnered szabadságát a kapcsolatotokon belül. Csináljatok közösen olyan dolgokat, amelyeket mindketten élveztek. Kiránduljatok, találkozzatok a közös barátaitokkal, nézzetek meg együtt egy filmet, randizzatok, mint az elején tettétek. De aztán engedjetek egymásnak külön programokat is, amikor csak azt tehetitek, amit ti szeretnétek.

3. lépés: Mindig maradj nyitott!

A kommunikáció a legrégebbi és leginkább bevált módszer a konfliktusok megoldására. Lehet, hogy a napi időbeosztásotokkal, a gyerekek gondozásával, munkahelyi nehézségekkel vagy bármi más személyes problémákkal kell szembenéznetek, akkor az első és legfontosabb, hogy tudjatok róla nyíltan beszélni. Ha így teszel, azzal azt fejezed ki a párod felé, hogy fontos számodra, aggódsz miatta, és keresed a megoldást. Ha már idáig eljutottatok, akkor a nehezén túl is vagytok.

4. lépés: Higgy a szövetségetekben!

A hatékony kommunikáció mellett létezik még egy másik stratégia, amelyben mindkét félnek részt kell vennie, ez pedig az, hogy bíznotok kell a kettőtök között lévő kötelékben. Ez kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy újra működőképessé tehessétek a kapcsolatot. Természetesen ez nem fog egyik pillanatról a másikra menni, türelmesnek kell lenned, és kitartónak.

Ezt is olvasd el! - Bizalom a párkapcsolatban – 8 tipp, amivel megalapozhatod

5. lépés: Maradj nyugodt és folytasd a párbeszédet!

Ha még mindig gyanakszol a párodra, akkor beszélj vele erről. Talán félsz megtenni, de ha esetleg hűtlen volt, vagy valami megbocsáthatatlant tett, akkor jobb minél hamarabb megtudni. Még mielőtt felhozod a témát, egyedül gyakorolhatsz, előre megfogalmazhatod, hogy pontosan mit fogsz neki mondani, ettől nyugodtabb és összeszedettebb leszel. Mesélj neki az érzéseidről, a fájdalomról, amit Neked okozott, és kérj tőle őszinte magyarázatot. Lehet, hogy rájössz, csak félreértés volt. De sajnos az ellenkezőjére is fény derülhet, ami sokkolni fog, viszont legalább nálad lesz a döntés, hogy mit válaszolsz erre: akarod-e folytatni a kapcsolatot, és látsz-e rá esélyt, hogy a bizalom helyreállhat köztetek valamikor, vagy végleg szakítotok. Mielőtt bármit is mondanál, hagyj elég időt magadnak a gondolkodásra. De mindig a saját boldogságodat tartsd szem előtt.

Minden párkapcsolatban vannak hullámvölgyek, amelyeket közösen kell átvészelni, és visszatalálni egymáshoz. Sajnos nem minden esetben, és nem minden párnak sikerül ez. De sose vesztegesd az idődet aggodalmaskodásra és gyanakvásra. Inkább kezdeményezz párbeszédet, és keresd a megoldást. A bizalom minden párkapcsolat alapja, és mindenki megérdemli, hogy a párja őszinte legyen hozzá. Hosszú távon meg kell tanulnod megbízni saját magadban, és kitartani a saját döntéseid mellett, mert csak így érheted el azt az életet és párkapcsolatot, amire mindig is vágytál.