Lehetséges az egészséges étkezés a munkahelyi menzán?
Természetesen egy kis tudatosság, következetesség, és néhol egy kis előre tervezés szükséges hozzá, ugyanis a legtöbb esetben a munkahelyi menza ételei a „magyarosabb”, „zsírosabb” vonalat képviselik, DE persze összeállíthatóak olyan verziók is, amivel egy tányéron belül megvalósítjuk a sok zöldség + fehérje + köret felosztást.
Mutatjuk is, hogy hogyan:
• Zsírosabb vagy rántott húsok esetén érdemes egy kicsit visszafogni a köret mennyiségét, hogy összességben már ne legyen túl sok kalória az adott étkezésben. A „kieső részt” zöldséggel pótold!
• Amennyiben desszertet is szeretnél enni a végén, akkor - lehetőség szerint - válassz kis adagot főétkezés gyanánt.
• Ne csüggedj, ha főzelékek vannak, az egyik legegészségesebb főétel tud lenni, ha van mellé fehérje kiegészítés (pl egy szelet hús). Ha csak régi berögződés miatt nem szereted például a sárgaborsó főzeléket, mert oviban rossz élményeid voltak vele, ideje lehet felnőtt korban egy új esélyt adni neki. Ha továbbra sem tetszik, akkor persze nem kell erőltetni.
• Ne feledkezz meg a zöldségről! Napi 5 adag zöldség-gyümölcs bevitele szükséges. Ha a reggelid esetleg nem tartalmazott zöldséget, ideje elkezdeni a bevitelét legalább ebédkor! Ez lehet akár párolt zöldségköret is, ha épp az a menü, de ha az nincs, akkor savanyúság vagy a salátás pultból egy kis tál zöldségmix nagyon jó választás lehet.
• Ha előre meg lehet nézni a menüt, és csak pár nap menüterve ínyedre való, akkor a maradék napokon dobozolj! Egy kis bulgur hússal/ hallal, változatos zöldségkörettel és mellé dobozolt salátaöntettel (pl joghurt + citromlé + pici méz keveréke) tökéletes verzió lenne.
• Nem ördögtől való az, ha alkalomadtán rántott húst eszel sültkrumplival. Abból szokott lenni a probléma, ha hosszútávon és rendszeresen vannak ilyen étkezései valakinek, hozzátéve azt, hogy ilyenkor általában már a reggeli sem indul túl jól: kakaó, péksüti, vagy csak kávé 2 falat keksszel.. ezek nem adják meg a kellő tápanyagellátottságot a szervezetnek.