Lehet-e folytatás egy párkapcsolati szünet után?
2020-05-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A viták és veszekedések minden kapcsolat szerves részét képezik. Egy konfliktus helyzet rendezése után Te és a partnered valószínűleg ugyanúgy folytatjátok tovább a közös életeteket. De mit lehet tenni akkor, amikor ezek a harcok újra és újra fellángolnak, és már úgy érzed, hogy szinte nem is szól másról ez a szerelem. A párok általában vagy szemet hunynak felette, és úgy tesznek, mintha ettől még minden rendben lenne, vagy szakítanak. Persze egy ilyen döntést nem egyszerű meghozni, ezért gyakori egy középutas megoldás, a párkapcsolati szünet.

„Tartsunk szünetet!” „Egy kis időre van szükségem.” Hányszor hallottad már ezt, esetleg mondtad pont Te. Ez talán elsőre jó ötletnek tűnhet, de bizonyára Te is tudod, hogy ezek után nem fog mindenki visszatérni a partneréhez.

Mit is jelent valójában a „szünet” egy párkapcsolatban?

Amikor két ember úgy dönt, hogy egy ideig nem találkoznak azért, hogy legyen idejük gondolkodni, és visszatalálni újra a egymáshoz.

Amíg egy szakítás esetében a pár végleg elválik, és onnantól külön folytatja az életét, addig egy szünet esetén előre meghatározhatják, hogy mennyi ideig fog tartani, és hogy ezalatt fognak-e találkozni.

Ezt is olvasd el! - 4 tipp, hogyan tartsatok szünetet anélkül, hogy szakítanátok

Egy átmeneti szünet után működhet-e egyáltalán még egy kapcsolat?

A szakemberek is megosztottak ebben az ügyben. Míg egyesek szerint kizárt a közös boldog élet egy ilyen időszak után, mások látják a pozitívumait is ennek a helyzetnek. Abban viszont mindenki egyetért, hogy jóval kisebb az esélye a sikeres újrakezdésnek, mint a szakításnak. Ennek pedig az az egyik legfőbb oka, hogy két ember nem a megfelelő okból tart szünetet.

Ezért mielőtt a pároddal úgy döntenétek, hogy kicsit távolodjatok el egymástól, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket!

1. Azért akarsz szünetet tartani, hogy ezzel elkerüld a partnered, vagy épp a saját romboló viselkedésed?

Sok esetben az egyik fél negatív, az egész kapcsolatot megmérgező magatartása miatt döntenek a párok az átmeneti különélés mellett. Bár ez egyértelműen döntő érv, a szünet mégsem lehet helyes megoldás, hiszen ezek a viselkedési zavarok, és személyiség problémák sajnos újrakezdés után is folytatódni fognak. Ilyenkor vagy egy közös terápia lehet a helyes út, vagy a végleges szakítás.

2. Azért választanád az átmeneti különélést, mert félsz kimondani a végleges szakítást?

Sok ember úgy tekint egy párkapcsolati szünetre, mint egy lassított szakításra. Nem akarnak fájdalmat okozni a párjuknak, ezért nem merik azonnal a szakítást felajánlani. Bár ez érthető, mégsem helyes, és nem válik egyikőjük javára sem hosszabb távon. Ha úgy érzed, hogy végleg külön kellene folytatnotok, akkor tedd azt, különben csak elnyújtod a fájdalmat, a szomorúságot, és elveszed a továbblépési lehetőséget mindkettőtöktől.

3. Azért javasolnád a szünetet, mert nem tudod, hogyan kommunikálj a pároddal?

Sajnos gyakran megesik, hogy két ember között a folyamatos viták nyomán úgy elromlik a viszony, hogy már nem képesek egymással tiszteletteljesen kommunikálni. Sőt, talán már beszélni sincs kedvük és erejük egymással. Ez roppan nehéz szituáció, de egy átmeneti távolság sem fogja tudni megoldani a problémát. Sőt, inkább tovább növeli a köztük lévő szakadékot. Ebben az esetben bármennyire is fáj, csak a megbeszélés hozhat enyhítést.

Ha a fenti kérdések egyikére sem válaszoltál igennel, akkor talán van esélyed egy sikeres újrakezdésre.

Létezik ugyanis 3 olyan indok, amire valódi és eredményes megoldást jelenthet némi szünet!

1.       Látni szeretnéd, hogy hiányoznátok-e egymásnak a partnereddel.

2.       Szeretnéd a többi, számodra fontos emberhez, a családodhoz és barátaidhoz fűződő viszonyodat újra megerősíteni.

3.       A párkapcsolatodban több térre vágysz, és a távolságtól várod a megoldást.

Mielőtt bárhogyan is döntenél jusson eszedbe, hogy egy szünet nem egy instant megoldás bármely párkapcsolati problémára, éppen ellenkezőleg, komoly károkat okozhat két ember viszonyában. Ezért fontos, hogy alaposan gondold át, számotokra valóban ez lehet-e az egyetlen járható út.