Kutya szőrhullás – okok és a lehetséges megoldások
2024-06-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Négylábú barátaink akár bent, akár a szabadban töltik idejük nagy részét, bizony a kutya szőrhullás nem csak az állatok, de a gazdi életét is megkeseríti. Különösképp igaz ez, ha kedvencünk hosszú szálú szőrrel rendelkezik, hiszen az gyakorlatilag mindenen megtapad és eltávolítása rengeteg időt és energiát felemészt. Ugyanakkor nagyon fontos szem előtt tartanunk, miszerint a kutya szőrhullás egy alapvetően teljesen természetes dolog.

Mindegyik eb vedlik, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben ez a folyamat állandónak tekinthető. Való igaz, hogy tavasszal – és olykor ősszel is – némileg felerősödik a kutya szőrhullás, de ez sem feltétlenül érvényes mindegyik egyedre. A legnagyobb dilemmát tehát az okozza, hogy eldöntsük, vajon elfogadható mértékű a vedlés, vagy inkább kórosnak mondható.

Ha a kutya szőrhullás foltokban történik, az nem jó jel

A mennyiség kérdése rendkívül nehezen meghatározható, ez alól csak az jelent kivételt, ha érezhetően egyre több szállal találkozunk a bútorokon, ruhákon, padlón. Sokkal inkább intő jel az, ha már az állaton is észrevehető a hiány. Különösképp szembetűnő, amikor a kutya szőrhullás foltokban mutatkozik meg, mindamellett, hogy ez általában komoly vakaródzással jár együtt. Ilyen esetekben az okok legtöbbször rejtve maradnak, azaz csak a tünettel szembesülünk.

Sajnos a kutya szőrhullás tipikusan egy olyan jelenség, amit ezerféle dolog kiválthat, ezért aztán nem ajánlott kísérletezni a különféle gyógymódokkal, mert menet közben jelentősen súlyosbodhat a háttérben az alapprobléma. Így aztán amint észleljük a tüneteket, azonnal vigyük az állatot orvoshoz és várjuk meg, mint mond a diagnózis. Tudniillik ez az egyetlen módja annak, hogy a megfelelő megoldást válasszuk az okok megszüntetéséhez.

Kutya szőrhullás – mi állhat a háttérben?

Amikor először szembesülünk ezzel a problémával és elkezdünk utánajárni annak, mitől is alakulhatott ki, jó eséllyel meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy rengeteg minden állhat a háttérben. A kutya szőrhullás megszüntetése épp emiatt gyakorta elhúzódó folyamattá válik, hiszen sokszor még a szakemberek sem tudják elsőre megállapítani, milyen irányból is kellene megközelíteniük a kérdést. A legegyszerűbben orvosolható helyzetet általában az jelenti, hogy a kutya szőrhullás hátterében valamilyen bakteriális, illetve gombás fertőzés áll.

Ezek ugyanis antibiotikummal, valamint speciális samponokkal jól kezelhetők és ezzel a módszerrel végérvényesen meg is szüntethetők a panaszok. Sajnos igen sűrűen megesik, hogy nem ez a gond, ekkor vérvizsgálatra lehet szükség. Ebből általában kiderül, hogy hormonális zavarok, netán valamilyen allergia okozta a kutya szőrhullás az, amit tapasztalunk. Bizonyos fajtáknál magas kockázata van az örökletes tényezőknek is, ám az állatorvos ezzel tökéletesen tisztában van, így ezt zárja ki elsőként. A folytonos vakaródzás emellett utalhat még rühatka jelenlétére is, szerencsére erre is könnyedén fény deríthető. Bárhogy is legyen, kardinális, hogy járjunk a végére a dolognak, hiszen enélkül csak tippelni tudunk, mi lehet a panaszok oka.

Mit tehetünk a kutya szőrhullás ellen házilag?

Miután megvan a diagnózis, a szakember pontosan elmondja majd, mit kell tennünk a következőkben. Ez olykor nagy önfegyelmet és eltökéltséget igényelhet a részünkről. Egyes gyógyszerek beadása is kihívásokkal járhat, ám ha például ételallergia miatt egy szigorú diétát kell bevezetnünk, az bizony az első napokban nem lesz egyszerű feladat, főképp, ha négylábú barátunk torkosabb fajtából való.

Nagyon fontos, hogy amennyiben valamilyen környezeti tényező áll a kutya szőrhullás hátterében, akkor azt megpróbáljuk a lehető leghatékonyabban kizárni. Ugyancsak tanácsos kifejezetten erre a célra készített vitaminokat adni az állatnak, természetesen csak az orvossal történt konzultációt követően. Jól látszik tehát, miszerint a kutya szőrhullás ellen házilag is sokat tehetünk, ám nagyon fontos, hogy mindig az előírások szerint járjunk el.

Amit a kutya fürdetés kapcsán mindenképpen tartsunk szem előtt

Bár az ebek hajlamosak irtózatosan összekoszolni magukat – és nem átallnak igen fura dolgokban is meghemperegni -, bizony a tisztálkodással nagyon óvatosan kell bánnunk és a kutyakozmetikai termékek közül is csak a legjobb minőségűt szabad használnunk. Mi, gazdik hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy minden nap megfürdünk, ám négylábú barátaink esetében a gyakori pancsolás nem várt következményekkel jár. A kutya szőrhullás nem egy esetben ugyanis a túlságosan gyakori fürdetéssel köthető össze, különösképp olyan esetekben, amikor ehhez nem a megfelelő samponra esik a választás.

Alapszabály, hogy kizárólag az eb bőr- és szőrtípusának megfelelő készítményt szabad alkalmazni, ám legalább ilyen lényeges az is, hogy a kutya fürdetés maximum havonta történjen. Vészhelyzetben és egyszer-egyszer persze eltekinthetünk ettől, de összességében feltétlenül tartsuk magunkat ehhez a gyakorisághoz.

Forrás