Körtés tökleves paradicsomos kekszecskékkel
HOZZÁVALÓK KÉT SZEMÉLYRE:
A leveshez:
2 kicsi körte
500 g zöld hokkaido tök (vagy narancssárga hokkaido tök, pézsmatök…)
1 kicsi krumpli
1 nagy hagyma
1 gerezd fokhagyma
650 ml zöldségalaplé
100 ml crème fraîche (vagy cremefine)
extra szűz olívaolaj
2 szál friss petrezselyem
jódozatlan tengeri só
fekete bors
zöldségleves ételízesítő por
A kekszekhez:
1 csomag leveles tészta
100 g crème fraîche
1 gerezd fokhagyma
1 marék friss koktélparadicsom vagy 2 nagy paradicsom
jódozatlan tengeri só
fekete bors
kerek kiszúróformák
ELKÉSZÍTÉS:
1. Először mossuk meg a paradicsomokat a kekszekhez, töröljük őket szárazra, és vágjuk fel vékony szeletekre. Sózzuk meg őket. A leveles tésztából a kiszúróval szúrjunk ki köröket.
2. Vágjuk fel a fokhagymagerezdet vékony szeletekre, keverjük össze a crème fraîche-sel, némi sóval és a borssal, és kenjük meg vele a keksztallérok közepét. Fektessük rájuk a paradicsomszeleteket, majd szórjuk meg sóval és borssal. A kekszeket 180 fokon alsó-felső sütés funkción süssük készre 20 perc alatt. Hagyjuk őket kihűlni.
3. A leveshez vágjuk fel a tököt vastagabb szeletekre, vágjuk félbe a körtét, majd sóval és borssal megszórva süssük őket jó 20 percig a sütőben.
4. Vágjuk ki a körték magházát. Vágjuk a hagymát és a fokhagymát kis darabokra, majd egy kevés olívaolajon kissé pirítsuk meg őket. Hámozzuk meg a burgonyát, és kockázzuk fel. Adjuk a hagymához a tököt (héjastul), a körtéket és a burgonyát. Öntsük fel az alaplével, és főzzük kb. 15 percig alacsony lángon.
5. Csipkedjük le a petrezselyemleveleket a szárukról, és a crème fraîche-sel együtt turmixoljuk a levesbe.
6. Ízesítsük sóval, borssal, és szervírozzuk a kekszekkel. Úgy is nagyon finomak, ha hidegen a levesbe mártva fogyasztjuk őket.
Forrás: Activebeauty