Kókuszos sütőtökleves
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez:
-60 dkg sütőtök
-1 fej vöröshagyma
-1 chilipaprika
-2 ek. vaj
-1 csipet őrölt koriandermag
-1 kk. currypor
-3 dl csirkeleves, kockából
-3 dl kókusztej
A tálaláshoz:
-2 ek. tisztított tökmag
-1 dl tej
Elkészítés:
A tököt megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, vékony szeletekre vágjuk, A hagymát megtisztítjuk, durvára aprítjuk. A chilipaprikát megmossuk, félbevágjuk, magjait kikaparjuk, húsát összevágjuk.
Mélyebb edényben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a tököt és a hagymát, 3-4 perc alatt megfuttatjuk. Megszórjuk a korianderrel, a curryvel, és alaposan elkeverjük. Felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a chilipaprikát is. Kíméletesen összefőzzük.
Amikor a már tök puha (15-20 perc), ráöntjük a kókusztejet, és adunk hozzá 1-2 dl vizet. Felforraljuk, majd turmixoljuk, és finom szűrön keresztül átszűrjük. Ismét felforraljuk, hogy a levegőt eltávolítsuk a levesből.
A tökmagot bevonatos serpenyőben, szárazon kissé megpirítjuk, ha kihűlt, durvára vágjuk. A tejet felmelegítjük, tejhabosítóval (mint a kapucsínóhoz) felverjük. Minden adag levesre meleg tejhabot teszünk, és megszórjuk a pirított tökmaggal.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva