Kihagyhatatlan csirkeszárnyreceptek
2024-02-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A csirkeszárny az egyik legízletesebb és legkedveltebb húsféleség. Nagyon finom sütve, kirántva és grillezve is, de levesbe főzve is ínycsiklandó. Számtalan recept közül választhatunk, és bárhogyan is készítjük el a csirkeszárnyat, egy biztos: mindenhogyan igazi ínyencség.

Cikkünkben most négy kihagyhatatlan receptet gyűjtöttünk össze a TikTokról.

Cuccos csirkeszárny

A TikTokon nagy népszerűségre tett szert az úgynevezett cuccos csirkeszárny, amelyet krumplival egybesütve is elkészíthetünk, így egy csapásra letudhatjuk a teljes főételt. Egyszerű, gyors és isteni!

Először alaposan tisztítsuk meg a csirkeszárnyakat, figyeljünk arra is, hogy ne maradjon rajtuk toll. Ezután sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg őket pirospaprikával és tegyünk rájuk négy teáskanálnyi paradicsompürét, valamint egy nagy evőkanál mézet. Forgassuk össze a befűszerezett csirkeszárnyakat, majd helyezzük őket egy tepsibe úgy, hogy közéjük férjen a köretnek szánt krumpli.

A krumplit pucoljuk és mossuk meg, majd vágjuk fel tetszőleges vastagságúra, és kicsit sózzuk meg. Ezt követően mehet is a csirkeszárnyak közé, így sütés közben felszívja majd a rájuk került szószt is. Süssük körülbelül egy óra alatt készre az ételt és élvezzük az ízeket!

Ragacsos csirkeszárny

A ragacsos csirkeszárny könnyen elkészíthető, és bár maszatolós, hihetetlenül finom. Először tisztítsuk meg a csirkeszárnyakat, és ha tehetjük, vágjuk el őket az ízületeknél.

Készítsük el a szószt: egy tálba tegyünk 4 evőkanál ketchupot, 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál szójaszószt, 1 kávéskanál keményítőt, majd fokhagymanyomóval nyomjunk bele 3 gerezd fokhagymát.

A csirkeszárnyakat sózzuk és borsozzuk, majd alaposan forgassuk bele a kikevert szószba. Ezután helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és alufóliával lefedve, 160 fokon süssük 20-30 percig. A fólia eltávolítása után kapcsoljuk a sütőt 200 fokra, és pirítsuk a csirkeszárnyakat, közben pedig locsolgassuk őket a szósszal. Ha jól megpirultak, már tálalhatunk is!

Pikáns csirkeszárny

Ez a recept egyszerűen kihagyhatatlan! Gyorsan és könnyen elkészíthető, azok számára pedig, akik szeretik az erősebb ízeket, a csípős ételeket, tökéletes választás.

Tisztítsuk meg a csirkeszárnyakat, majd helyezzük őket egy nagyobb tálba. Ezután mehet rájuk pirospaprika, Cayenne bors, fokhagyma-granulátum, oregánó, só, bors, cukor, valamint két kiskanálnyi sűrített paradicsom és egy kevés olaj. Alaposan dolgozzuk össze a csirkeszárnyakat a fűszerekkel, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokon körülbelül 30-40 percig süssük, közben egyszer-kétszer forgassuk meg őket, hogy mindkét oldaluk ropogósra süljön.

Ezután jöhet a köret! Mossuk meg a köretnek szánt krumplikat, és ha van kéznél air fryer, akkor abban 180 fokon 15 percig süssük. Majd forgassuk át őket, és süssük ezt az oldalukat is még 15 percig.

Eközben készítsük el a szószt: egy tálba tegyük a megmaradt sűrített paradicsomot, adjunk hozzá egy kevés ketchupot, fekete borsot, Cayenne-borsot, fokhagyma-granulátumot és egy kis sót, majd alaposan keverjük össze.

Ha elkészültek a krumplik, akkor mindegyiken ejtsünk egy X bevágást, és helyezzünk bele egy kevés reszelt cheddar sajtot. Ha mindegyiket megtöltöttük, akkor tegyük be őket a csirkeszárnyak mellé, és süssük körülbelül 10 percig, hogy jól rájuk olvadjon a sajt.

Glutén- és tejmentes Buffalo csirkeszárny

Ezt a fenséges fogást semmiképpen se hagyd ki. Kímélő és isteni finom!

Alaposan tisztítsuk meg a csirkeszárnyakat, vágjuk le a végüket, majd vágjuk el őket az ízületeknél, úgy, ahogyan szívesen fogyasztjuk. Tegyük a megmosott, megtisztított szárnyakat egy tálba és szórjuk meg őket 8 gramm sütőporral, 1 teáskanál sóval, 1 teáskanál fűszerpaprikával, 1 kávéskanál Cayenne-borssal, egy csipet fekete borssal, valamint 1 teáskanál fokhagyma-granulátummal. Ezután locsoljuk meg olajjal, és alaposan forgassuk össze. Tegyük a csirkeszárnyakat egy tepsibe, majd süssük 180 fokon körülbelül 50 percet. Az a cél, hogy belül porhanyósak, kívül pedig ropogósak legyenek.

Közben elkészíthetjük a Buffalo szószt. Egy lábosban keverjünk össze ízlés szerint valamilyen csípős vagy paradicsomos szószt, 2 evőkanál sűrű paradicsompürét, 1 evőkanál mézet, ezt pedig fűszerezzük egy csipet sóval és 1 kávéskanál fokhagyma granulátummal. Adjunk hozzá 50 gramm vajat vagy margarint, és melegítsük fel. Akkor jó a szósz, ha szép fényes. A megsült szárnyakat forgassuk meg ebben a szószban, majd tegyük vissza őket a sütőbe pár percre, hogy jól rájuk süljön a Buffalo szósz.

Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel és lepénykenyérrel, de fogyaszthatjuk krumplival, sőt akár önmagában is.