Kávétorta
2023-05-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 8 szelethez

A tésztához:

-25 dkg finomliszt

-1 csomag sütőpor

-1 ek. cukrozatlan kakaópor

-1 tk. instant kávé

-1 késhegynyi gyömbér

-1 mk. fahéj

-5 tojás

-25 dkg cukor

-1 csomag vaníliás cukor

-7 ek. víz

A krémhez:

-5 dkg étcsokoládé

-1 dl kávé

-1 tasak vaníliás pudingpor

-15 dkg cukor

-3 dl tej

-25 dkg mascarpone

-10 dkg porcukor

-2 dl habtejszín

-1 csomag habfixáló

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A liszthez keverjük a sütőport, a kakaóport, a kávét, a sót és a fűszereket. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket felverjük, félrerakjuk.

A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd felváltva adagoljuk hozzá a vizet és a lisztes keveréket. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A formába öntjük, és kb. 30 percig sütjük (tűpróba!).

A krémhez a csokoládét a kávéval egy lábasban lassú tűzön megolvasztjuk. A pudingport és a kristálycukrot a tejhez keverjük, és a meleg kávéhoz öntjük, kevergetjük, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk hűlni. A kihűlt kávépuding kicsit kocsonyás lesz, ezért turmixgéppel kikeverjük, majd amikor krémes állaga lesz, hozzáadjuk a mascarponét és a porcukrot.

Ebből a krémből kivesszük a negyedét. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és összekeverjük a kivett (kevesebb) krémmel. Ebből lesz a díszítés a torta tetején.

A kihűlt piskótánkat három lapra vágjuk, a krémmel rétegezzük és a külsejét is megkenjük vele. A félretett tejszínhabos krémet csillagcsőrös habzsákba rakjuk, és a tortánk tetejét díszítjük vele

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva