Kávétorta
Hozzávalók kb. 8 szelethez
A tésztához:
-25 dkg finomliszt
-1 csomag sütőpor
-1 ek. cukrozatlan kakaópor
-1 tk. instant kávé
-1 késhegynyi gyömbér
-1 mk. fahéj
-5 tojás
-25 dkg cukor
-1 csomag vaníliás cukor
-7 ek. víz
A krémhez:
-5 dkg étcsokoládé
-1 dl kávé
-1 tasak vaníliás pudingpor
-15 dkg cukor
-3 dl tej
-25 dkg mascarpone
-10 dkg porcukor
-2 dl habtejszín
-1 csomag habfixáló
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A liszthez keverjük a sütőport, a kakaóport, a kávét, a sót és a fűszereket. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket felverjük, félrerakjuk.
A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd felváltva adagoljuk hozzá a vizet és a lisztes keveréket. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A formába öntjük, és kb. 30 percig sütjük (tűpróba!).
A krémhez a csokoládét a kávéval egy lábasban lassú tűzön megolvasztjuk. A pudingport és a kristálycukrot a tejhez keverjük, és a meleg kávéhoz öntjük, kevergetjük, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk hűlni. A kihűlt kávépuding kicsit kocsonyás lesz, ezért turmixgéppel kikeverjük, majd amikor krémes állaga lesz, hozzáadjuk a mascarponét és a porcukrot.
Ebből a krémből kivesszük a negyedét. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és összekeverjük a kivett (kevesebb) krémmel. Ebből lesz a díszítés a torta tetején.
A kihűlt piskótánkat három lapra vágjuk, a krémmel rétegezzük és a külsejét is megkenjük vele. A félretett tejszínhabos krémet csillagcsőrös habzsákba rakjuk, és a tortánk tetejét díszítjük vele
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva