Karfiolfasírt zellerropogóssal
2022-11-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

A karfiolfasírthoz:

60 dkg karfiol

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tojás

5-6 ek. zsemlemorzsa

10 dkg reszelt sajt

olaj a sütéshez

A zellerropogóshoz:

1 nagy zellergumó

1 mk. fokhagymapor

1 mk. fűszerpaprika

1 mk. szárított oregánó

4 ek. olívaolaj

 

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A ropogóshoz a zellert megtisztítjuk, nagyjából egyforma hasábokra vágjuk, nagyobb tálban összeforgatjuk az olajjal, majd megszórjuk a fokhagymapor, fűszerpaprika, oregánó, só, bors keverékével. A zellert egy sütőpapírral bélelt lemezen a sütőben 20-25 perc alatt, néha megforgatva ropogósra sütjük.

2. A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A hagymákat megtisztítjuk, lereszeljük. A megfőtt karfiolt villával összetörjük, ha kihűlt, hozzákeverjük a tojást, a zsemlemorzsából, amennyit felvesz (kb. 3 ek.), a sajtot, hagymákat, sózzuk, borsozzuk. A masszából lapos pogácsákat formázunk, megforgatjuk a maradék zsemlemorzsában, majd bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.