Kardamomos mandazi
2023-10-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-2 csésze liszt

-2 tk. sütőpor

-1 csésze cukor

-1/2 teáskanál só

-2 evőkanál kardamom

-3/4 csésze margarin

-1 csésze író

-Olaj a sütéshez

Elkészítés:

Nagy tálban keverjük össze az összes száraz hozzávalót (liszt, sütőpor, cukor, só, kardamom és margarin). A margarint a kezünkkel morzsoljuk össze a liszttel.

Öntsük az összes írót a keverékhez, és gyúrjuk tésztává. Ha egy kicsit ragacsos, adjunk hozzá még kevés lisztet, és gyúrjuk tovább körülbelül 15 percig.

Tegyük félre a tésztát, és száraz konyharuhával letakarva még 15 percig pihentetjük. Ezalatt a cukorszemcséknek teljesen fel kell oldódniuk a tésztában, hogy a mandazsi sütéskor egyenletesen karamellizálódjon (barnuljon).

A tésztát 5 darabra vágjuk, és mindegyikből golyót sodrunk. Kinyújtjuk az egyes golyókat, és egy sütiforma segítségével szaggassuk ki a mandazisokat a kívánt formára. Használhatunk szív alakú kiszúrót is, vagy akár késsel is vághatunk háromszögeket.

Közben mély serpenyőben bő olajat forrósítunk. A puha mandazisok titka abban rejlik, hogy az olajat csípősre hevítsük. Az olaj forróságát könnyen megállapíthatja, ha egy fából készült fakanál vagy fogpiszkáló hegyét az olajba helyezi, ha az olaj azonnal buborékokat ereget, akkor forró.

Beletesszük a tésztát, és aranybarnára sütjük. Konyhai papírkendőre szedjük lecsepegni.

A kardamom az a fűszer, amely mombasai hangulatot kölcsönöz az ételeknek. Szuahéli nyelven ilikinek vagy elikinek hívják, és mindig finom, de összetéveszthetetlen aromát ad a pékáruknak. A kardamom emellett rettentően egészséges is.