Jugoszláv krémes
Hozzávalók kb. 30 szelethez
A kakaós tésztához:
-3 tojás
-15 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-0,5 dl víz
-0,5 dl étolaj
-15 dkg liszt
1 ek. kakaópor
-1 csomag sütőpor
A tekercsekhez:
-4 tojás
-4 ek. cukor
-4 ek. liszt
-10 dkg baracklekvár
A krémhez:
-1 csomag vaníliás pudingpor
-5 dl tej
-12 dkg vaj
-10 dkg cukor
-1 dl habtejszín
-0,25 dl víz
-1 tk. zselatin
Elkészítés:
A kakaós tészta hozzávalóit simára keverjük, sütőpapírral bélelt 25x35 cm-es tepsire öntjük, és kb. 15 perc alatt megsütjük 180 °C-on. Ha kihűlt, kettévágjuk.
A krémhez a pudingot a tejjel felfőzzük, majd kihűtjük. A tejszínhabot keményre verjük. A vajat a kihűlt pudinghoz hozzákeverjük, együtt jól kihabosítjuk, majd a tejszínhabot is beleforgatjuk. A zselatint a langyos vízben feloldjuk, majd azt is hozzákeverjük. 10-15 percre hűtőbe tesszük.
A tekercsekhez 4 tojásos piskótalapot sütünk: a tojások fehérjét habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a liszttel, majd végül a habbal lazítjuk. Tepsire simítjuk és megsütjük kb. 15 perc alatt. Ha kihűlt, baracklekvárral megkenjük, feltekerjük és 1 cm-es szeletekre vágjuk.
Összeállítjuk a süteményt, az egyik barna tésztalapot megkenjük a krém felével, ráfektetjük a piskótaszeleteket. Megkenjük a krémmel, és ráborítjuk a felső barna tésztalpot. A tetejét porcukorral megszórjuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva