Jódozott só – minden, amit tudnod kell róla!
2022-03-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A hazai sókészlet 80 százaléka jódozottan kerüljön a boltokba – javasolták az egészségügy és az illetékes vállalatok képviselői. A napokban egyre több üzletben kapható ismét a jódozott asztali só, amely – napi fogyasztással – a szervezetnek szükséges mennyiségű jódot tartalmazza. A pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen jód ugyanis hazánk megyéinek ivóvizében alig található meg.

A felnőtt szervezetnek naponta 180 mikrogramm jód szükséges ahhoz, hogy a pajzsmirigy ellássa szabályozó funkcióját a zsírsavak elégetésében, a zsírok cukorrá alakításában, a kálium és a kalcium visszatartásában, a vérsavó megfelelő koleszterintartalmának megőrzésében. A jódegyensúly megbomlásának egyik legismertebb – egyben leggyakoribb – rendellenessége a struma, vagyis a pajzsmirigy megnagyobbodása. Jódhiányt jelezhet a magas vérnyomás, a vérkoleszterin szint emelkedése. E hiány következtében előfordulhat az idegrendszer működésének lelassulása, növekedhet az infarktus bekövetkezésének esélye, s pajzsmirigyrák alakulhat ki.

A gyerekeknél fejlődési zavart, elhízást idézhet elő a jódhiány. Az újszülöttek érdekében a szoptató anyáknak naponta 220, a terhesasszonyoknak 200 mikrogramm jód “elfogyasztására” van szükség. Bár a sónak – pontosabban a túlzott sófogyasztásnak – köztudottak az ártalmai, a szakemberek mégis e tápanyagot választották a jód úgynevezett “vivőanyagának”. A magyarázat: mindenki ízesíti ételét sóval. A jód káliumjodid formájában kerül a sóba.

A jód közvetlenül a bőrrel érintkezve allergiát okozhat. Élelmiszerrel együtt elfogyasztva viszont veszélytelen, s a napi jódmennyiség-szükséglet három-négyszeres túllépése sem okoz károsodást a szervezetben.

Forrás: Életmódcentrum