Jeges kocka
Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához:
4 tojás
4 ek. cukor
4 ek. liszt + a tepsihez
2 ek. kakaópor
1 tk. sütőpor
A sziruphoz:
2 dl víz
8 dkg cukor
A krémhez:
6 + 2 dl tej
5 ek. cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
12 dkg margarin + a tepsihez
A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
Elkészítés:
Kikenünk, kilisztezünk egy 25x18 cm-es tepsit. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóval. A tojások fehérjét a fele cukorral és csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük. A két masszát óvatosan összekeverjük, a lisztes- kakaós keveréket rászitáljuk és csomómentesre keverjük. A tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, a sütőben 13-15 percig sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük!
A sziruphoz a vizet a cukorral 4-5 percig forraljuk. A még meleg tésztát a még meleg, de már nem forró sziruppal meglocsoljuk.
A krémhez 6 dl tejet felforralunk 3 evőkanál cukorral. A maradék tejet kikeverjük a pudingporral, a többi tejhez öntjük és habverővel folyamatosan keverve krémet főzünk belőle. Ha kész, belerakjuk az apró kockára vágott margarint, és robotgéppel csomómentesre dolgozzuk. Egyenletesen eloszlatjuk a tészta felületén, és hidegre rakjuk dermedni.
Közben a mázhoz a csokit összetördeljük. A tejszínt majdnem forrásig melegítjük, majd kitartóan kevergetjük benne a csokit, gyönyörű, sűrű csokoládémázat kapunk. Kenőkés segítségével egyenletesen elosztjuk a pudingos krémen, és újra a hűtőben pihentetjük legalább 1 órát. Utána szeleteljük.
Munka: kb. 75 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva