Jeges kocka
2025-07-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez

A tésztához:

4 tojás

4 ek. cukor

4 ek. liszt + a tepsihez

2 ek. kakaópor

1 tk. sütőpor

A sziruphoz:

2 dl víz

8 dkg cukor

A krémhez:

6 + 2 dl tej

5 ek. cukor

2 csomag vaníliás pudingpor

12 dkg margarin + a tepsihez

A mázhoz:

10 dkg étcsokoládé

1 dl habtejszín

Elkészítés:

Kikenünk, kilisztezünk egy 25x18 cm-es tepsit. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához összekeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóval. A tojások fehérjét a fele cukorral és csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük. A két masszát óvatosan összekeverjük, a lisztes- kakaós keveréket rászitáljuk és csomómentesre keverjük. A tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, a sütőben 13-15 percig sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük!

A sziruphoz a vizet a cukorral 4-5 percig forraljuk. A még meleg tésztát a még meleg, de már nem forró sziruppal meglocsoljuk.

A krémhez 6 dl tejet felforralunk 3 evőkanál cukorral. A maradék tejet kikeverjük a pudingporral, a többi tejhez öntjük és habverővel folyamatosan keverve krémet főzünk belőle. Ha kész, belerakjuk az apró kockára vágott margarint, és robotgéppel csomómentesre dolgozzuk. Egyenletesen eloszlatjuk a tészta felületén, és hidegre rakjuk dermedni.

Közben a mázhoz a csokit összetördeljük. A tejszínt majdnem forrásig melegítjük, majd kitartóan kevergetjük benne a csokit, gyönyörű, sűrű csokoládémázat kapunk. Kenőkés segítségével egyenletesen elosztjuk a pudingos krémen, és újra a hűtőben pihentetjük legalább 1 órát. Utána szeleteljük.

Munka: kb. 75 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva