Itt a 3 legfinomabb lángos receptje!
2019-07-28  /  Szerző:   /   Rúzs A nyár egyik slágere a lángos – ez nem vitás. Ki simán, ki tejfölösen, sok reszelt sajttal, ki pedig lila hagymával megszórva szereti a legjobban. Mutatjuk is, hogy készül a legínycsiklandozóbb retro, a legegyszerűbb és az alakbarát lángos. Jó étvágyat hozzá!

langos

A balatoni lángos

Ki ne emlékezne gyermekkora legfinomabb lángosára, melynek isteni illatára összefutott a szájában a nyál? Aki szeretné ezt az élményt feleleveníteni, annak ajánljuk a következő receptet.

Hozzávalók (8 adaghoz):

30 dkg kenyérliszt BL80

1 dl tej

5 dl víz

5 dkg friss élesztő

1 teáskanál só

1 teáskanál porcukor

bő olaj a sütéshez

A tejet langyosra melegítjük, majd beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük 10 percre, amíg felfut.

Közben egy mély keverőtálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy kellően lágy tésztát kapjunk, de ne folyjon azért.

Nagyjából egy óra alatt kelesszük a tésztát duplájára (az sem baj, ha háromszorosára nő).

Egy mély tálban hevítsük fel az étolajat nagyon forróra. Kb. 5-6 centis darabokat vegyünk le a masszából, olajos kézzel húzgáljuk szét, és süssük ki a forró olajban kb. 2-4 perc alatt.

Amikor kisült a lángos, bedörzsölhetjük fokhagymával vagy megkenhetjük tejföllel, és reszelhetünk rá sajtot is.

 

Egyszerű és gyors lángos

Ez a recept azoknak szól, akik szeretik a gyors és egyszerű megoldásokat, de a tökéletes ízhatásról sem szeretnének lemondani. Ennek a változatnak a tésztáját hűtőben kell keleszteni, de akár anélkül is azonnal kisüthető. Egyetlen fortélya van a tökéletes lángosnak: nagyon forró olajban kell kisütni.

Hozzávalók (8 adaghoz):

1/2 kg finomliszt

2,5 dkg élesztő (+ kb. 1 dl tej és 1 tk cukor az élesztő felfuttatásához)

2 egész tojás

1 teáskanál só

1 kis doboz kefir

bő olaj a sütéshez

Az élesztőt felfuttatjuk (langyos, cukrozott tejben elmorzsoljuk), majd a kefirrel elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a kefires élesztőt, a tojásokra szórjuk a sót, és az egészet homogén tésztává gyúrjuk. Kiolajozott folpack fóliában, gombócba gyúrva kb. 1 órát hűtőben pihentetjük.

Vizes kézzel kis gombócot formázunk, amit lángos formára kinyújtunk, és a nagyon forró olajban kisütjük.

A tetejére mehet a klasszikus fokhagyma-reszelt sajt-tejföl kombó, de nagyon ütős a juhtúrós-tejfölös-lilahagymás változat is. Érdemes kipróbálni!

 

Teljes kiőrlésű fitt lángos

Ha imádjuk a lángost, csak azért nem eszünk, mert túlságosan kalóriadús, íme egy fitt recept! Ebből a lángosból bűntudat nélkül falatozhatunk.

Hozzávalók (8 adaghoz):

250 g teljes kiőrlésű búzaliszt

250 g finomliszt

2,5 dkg friss élesztő

4 dl víz

0,5 dl olívaolaj

1/2 evőkanál só

1 evőkanál búzasikér

bő olaj a sütéshez

Öntsünk 4 dl langyos vizet egy kis tálba. Morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük össze egy nagy tálban a liszttel, a sikérrel, olívaolajjal és a sóval.

Ezután gyúrjuk kézzel, amíg össze nem áll. Kicsit ragadni fog, ha nagyon zavaró, pici liszttel még megszórhatjuk vagy olívaolajjal locsoljuk meg. Letakarva hagyjuk kelni legalább egy órán át. Újra gyúrjuk át egy kicsit és olívaolajban forgassuk meg.

Tépjünk ki belőle maréknyi darabokat, gyúrjuk kör alakúvá, majd kezdjük el széthúzogatni. Ne legyen nagyon vastag, de papír vékony sem.

Egy mélyebb serpenyőben, forró olajban süssük 1-2 percig, közben megfordítva.

Forrás: Activebeauty
Hasonló bejegyzések