Ismered a legnépszerűbb tökfajtákat?
2023-10-31  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A sütőtök ősszel igazi csemege az ízlelőbimbóknak - akár levesként, akár köretként, akár tésztaételekben. De nem minden sütőtökfajta egyforma: íme, mire kell figyelni vásárláskor és elkészítéskor.

Ősszel nemcsak a fák ragyognak a narancs és a vörös meleg árnyalataiban, hanem a zöldségesstandok is roskadoznak a szebbnél szebb színű tököktől. Akár levesbe, tésztaételekbe vagy finom köretként - a 800 sütőtökfajta közül körülbelül 200 alkalmas fogyasztásra. Van azonban néhány dolog, amit fajtától függően figyelembe kell venni: Mi a legjobb módja a különböző fajták elkészítésének, mikor kell eltávolítani a héját, és hogyan döntsünk helyesen vásárláskor?

Ezekre figyelj vásárláskor

Általánosságban megkülönböztetünk kerti, pézsma- és óriástököket, valamint nyári és téli tököket. A nyári fajtákat éretlenül szedik le a termelők. Jellemző rájuk a vékony, ehető héj. Hátrányuk: csak néhány napig tárolhatók. A téli sütőtöknek kemény a héja, és sötét helyiségben hónapokig eltartható.

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a sütőtökön ne legyenek zúzódások vagy puha foltok. Jobb, ha kisebbeket vásárolunk, mivel ezek kevésbé rostosak és intenzívebb az ízük. Ha a tök üreges hangot ad, amikor megkopogtatjuk, akkor érett.

A kedvenc: Hokkaido-tök

A legnépszerűbb sütőtökfajta a hokkaido-tök. Kis mérete ellenére az óriástökök közé tartozik. A narancssárga növény eredetileg a japán északi Hokkaidó szigetéről származik, innen kapta nevét Európában. Húsa kemény, rostszegény és dióízű. A héja rajta maradhat, főzéskor megpuhul. Legyen szó levesről, raguról, püréről vagy tésztáról - a hokkaidó-tök sok mindenhez illik. Nyersen a sütőtök jól mutat salátákban vagy carpaccio formájában.

Muskotályos sütőtök

Bordázott héja szemet gyönyörködtetővé teszi a muskotályos tököt. A tök színéről meg lehet állapítani, hogy mennyire érett. Éretlenül zöld, majd lassan bézsbarna, végül narancssárga lesz a héja. A muskotályos tök akár 30 kilogrammot is nyomhat. Mérete miatt halloweenkor népszerű, mert jól faragható. Ha el szeretnénk fogyasztani, a héját le kell húzni. A gyümölcs húsát egy leheletnyi szerecsendió-illat jellemzi - ez magyarázza a nevét. Különösen alkalmas pürék, levesek vagy chutney-k készítésére. A gyömbér és a chili is jól illik hozzá.

Pézsmatök

A sárgás színű pézsmatök is megtalálható a szupermarketekben. Világos narancssárga húsa enyhén vajas aromájú és édes ízű. A körte alakú, hosszúkás tök a pézsmatökfélék családjába tartozik, és Dél-Amerikából származik. Egy hátránya van: sokáig tart, amíg megpuhul a héja. Viszont kevesebb magja van, és több hónapig eltartható. A tökhöz jól illenek az olyan erős ízek, mint a fokhagyma, a chili vagy a curry. A sárga fajta süteményekben is jól mutat.

Spagettitök

Egzotikusabb a spagettitök. Ez a kerti tökfélék közé tartozik, eredetileg Ázsiából származik, és kívülről a mézédes dinnyére hasonlít. Húsát hosszú, sárgás szálak alkotják, amelyek a spagettire emlékeztetnek. Elkészítése nem bonyolult: Egészben vagy félbevágva főzzük meg, majd a belsejét kanállal kaparjuk ki. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg parmezánnal, és máris kész a finom tökös étel.

"Jack be little" dísztök

A Jack be Little fajta legfeljebb 400 grammot nyom. Élénk narancssárga héja miatt mandarinszínű töknek is nevezik, és gyakran használják díszítésre. Az apró növény húsa édes, a gesztenye ízére emlékeztet. A héja is fogyasztható. A Jack be Little jól tölthető - például darált hússal vagy kuszkusszal.