Introvertált típus vagy? Így tegyél pontot a szégyenlősséged végére!
2021-09-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

A szégyenlősség nem bűn, és nem is egy személyiséghiba. Vannak, akiknek a természetük szerves része. Az introvertált emberek számára sokszor kényelmetlen és kellemetlen a reflektorfény, a szereplési kényszer, és sajnos új társas kapcsolatok kialakítása is. Ezzel pedig megnehezítik a saját dolgukat, ha párkeresésre kerül a sor.

Milyen okok húzódnak meg a szégyenlősség mögött?

Számtalan tényező kiválthatja ezt. Előfordulhat, hogy talán soha nem kaptál elég figyelmet és kellő megbecsülést a családodtól gyerekkorodban. Vagy esetleg szorongással tölt el, ha meg kell szólítanod egy idegent, mert az a tévképzet él benned, hogy egy ilyen helyzet elviselhetetlen. A korábbi párkapcsolataidban szerzett rossz tapasztalatok szintén kiválthatják ezt a visszahúzódó, világtól elrejtőzni kívánó viselkedést. De az is lehet, hogy egyszerűen introvertált típus vagy, akinek nincs igénye a folyamatos emberi interakciókra.

Gyakran azt gondolják, hogy a szégyenlősség legfőbb oka az alacsony önértékelésben rejlik. Például úgy véled, hogy nem vagy elég fontos adott társaságban, hogy bekapcsolódj egy beszélgetésbe, ezért meg sem próbálod. Megrémít a gondolat, hogy esetleg senki nem kíváncsi a mondandódra, így inkább messziről kerülöd az ilyen helyzeteket.

Hogyan kerekedj felül a szégyenlősségeden?

Van néhány bevált technika, amely segíthet megnyílni a világ felé. Az egyik ilyen, hogy törekedj minden héten legalább egyszer beszélgetésbe elegyedni egy idegennel a környezetedben. Lépj ki a lakásod biztosította komfortzónádból gyakrabban, és vedd rá magad, hogy társaságba menj. Minél többet gyakorlod ezt, annál könnyebben fog menni.

Ezt is olvasd el! - Hogyan ismerkedj a neten, ha szégyenlős vagy? 4 szuper tipp csak Neked!

Változtass a hozzáállásodon!

Alapjaiban kell megváltoztatnod az életfelfogásod, bár ez nyilván nem fog menni egyik pillanatról a másikra. Idő kell hozzá és sok tapasztalat. Rá fogsz jönni, hogy a maga módján minden ember kicsit furcsa, ezért nyugodtan felvállalhatod Te is magadat. Észre fogod venni, hogy mindenki fél valamitől, még ha nem ismerik el mások előtt. Ha erre a tudásra szert teszel, akkor képes leszel önmagadat adni, és azok az emberek, akiknek fontos vagy, úgy fognak elfogadni, amilyen vagy. Te sem várhatod el, hogy megfelelő társat találj, ha egyszer valaki teljesen másnak tetteted magad.

Miért jó, ha megnyílsz a világ felé?

Ha végre felvállalod a saját személyiséged, és kilépsz az életbe, akkor számtalan olyan tapasztalattal és élménnyel fogsz gazdagodni, amelyekre a négy fal között, egyedül soha nem lett volna esélyed sem. Rájössz majd, hogy sokkal több lehetőség nyílik meg előtted, és sokkal többre vagy képes, mint amire valaha is gondoltál. Ha ide eljutsz, akkor a társkeresés is könnyebbé válik, tudatosabb és bátrabb leszel, és persze az esélyeid is megsokszorozódnak a boldogság elérésére.