Ilyen sminket viselj az évszaktípusodtól függően
2020-01-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az évszakelmélet szerint az emberek külsejük alapján 4 fő csoportba sorolhatók: tavasz, nyár, ősz és tél. Attól függően, hogy ki melyikbe tartozik, pontosan meghatározható, hogy milyen színek állnak neki jól. Nem csak az öltözködésben, de a sminkelésben is.

A nyár és tél típushoz rendelhető színek hidegek, ugyanakkor a nyári színskála inkább világos, a téli pedig inkább élénk. A tavasz és az ősz palettáján egyaránt meleg színeket találunk, de míg a tavaszi színek pasztellesek, világosak, az őszi árnyalatok mélyek és tompák.

Az évszak típusok sminkelésénél elég, ha magunk elé képzeljük az adott évszakra jellemző tájat: a tél jeges, tiszta és ragyogó, a nyár hőségtől kifakult, pasztell, az ősz színpompás, az őszi erdő színeivel, a tavasz üde és friss.

Tél

A tél típust Hófehérke-típusnak is szokták nevezni világos bőrével és sötét hajával. Nagyon jól állnak neki az élénk színek (a pink, a piros), ezért érdemes ilyen színű rúzst viselnie, míg a szemre kerülhet fényes ezüst, pezsgő szín, drámai indigókékkel vagy padlizsánlilával. A tél típus színpalettája a nagyon világos, hideg színektől a közepesen sötét és sötét árnyalatokig terjed. Bátran viselhet élénk, telített színeket. Azok az árnyalatok, melyek a többi típust túlharsogják, a tél típuson nagyszerűen festenek. A sötétbarnát, és a tompa színeket viszont érdemes kerülnie, mert azok öregítik és beszürkítik.

Nyár

A nyár, a Jégkirálynő, hideg pasztell színekkel rendelkezik: hamvas bőrrel, szőke vagy világos árnyalatú hajjal, világos szemmel, ezért számára a finom, púderszerű színválasztás a tökéletes. A halványlila, éteri rózsaszín, gyöngyházfény, babakék – jól mutat mind a szemhéján, mind a száján. Finomságát a lágy színek és tónusok hangsúlyozzák ki, az erős színek viszont könnyen közönségessé tehetik.  A nyár típus színpalettája a nagyon világos, hideg színektől a közepesen sötét árnyalatokig terjed. Bátran viselhet tört, telítetlen tónusokat. Azok az árnyalatok, melyek a többi típust fáradttá, öreggé teszik, a nyár típust életre keltik, és sugárzóvá varázsolják.

Tavasz

A tavasz típusú nőkre a törékeny báj, hamvas, barackos, olykor könnyen kipiruló, apró szeplőkkel tarkított bőr jellemző. Színpalettája a nagyon világos, meleg színektől a közepesen sötét árnyalatokig terjed. Bátran viselhet élénk, telített színeket. A türkiz, a korall, a barack színek és a világos földszínek használatával hozhatja ki adottságaiból a maximumot.

Ősz

Az ősz típus vonzza a meleg tónusokat. Azok az árnyalatok, melyek a többi típust öregítik, vagy betegesen sárgítják, őt sugárzó melegséggel ragyogják be. Hajszínük általában vöröses fényű szőke, vagy vörös, arcszínük sápadt vagy sárgás alapszínű. Az Ősz típusú nőkre gyakran használják a “földanya” jelzőt, ami hűen visszaadja a lényükben, megjelenésükben rejtőző melegséget és sokszínűséget. Akár az őszi erdőt, úgy keltik életre őket is a jellegzetesen mély, ragyogó, arannyal átitatott színek. A meleg bronzbarna, a narancs, a mély földszínek, a nude meleg árnyalati tökéletesítik szépségét.

Forrás: Activebeauty