Ilyen időközönként cseréljük a sminkcuccainkat
2020-03-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Valószínűleg mindannyian őrizgetünk egy-két gyönyörű rúzst vagy szemhéjpúdert, amit még akkor vettünk, mikor Taylor Swift countryénekes volt. Azonban, ahogy minden jó dolog véget ér egyszer, úgy sajnos legszebb sminktermékeink sem tarthatnak örökké. Bőrünk vagy szemeink egészségét pedig kár kockáztatni egy valaha divatos árnyalatért. Mutatjuk, melyik terméknél mikor jön el a búcsú ideje.

Annak ellenére, hogy romlandó termékekről van szó, a kozmetikai cégek egyelőre nem kötelesek lejárati dátumot tenni gyártmányaikra. De sminkjeink többségén találkozhatunk egy kis arckrémre vagy szemhéjpúderre hasonlító kerek tégelyt ábrázoló rajzocskával. Ebben egy számot és egy ’M’ betűt láthatunk. Ez együtt azt jelöli, hogy a kinyitástól számított hány hónapon belül nem romlik meg a kozmetikum. Vannak termékek, amelyek esetében nyugodtan hagyatkozhatunk erre az értékre, de akadnak olyanok is, amelyek esetében szerencsésebb felülbírálni az időtartamot.

Alapozó és primer

A tubussal vagy nyomófejjel rendelkező alapozók és primerek az elsőként említett csoportba tartoznak, tehát nyugodtan hihetünk a szemünknek. Ezeknek a készítményeknek nagy része általában 2 évig használható minden kockázat nélkül. Figyeljünk oda azonban az olyan alapozókra vagy egyéb, folyékony állagú, arcunkra kenhető sminkekre, amelyeket ujjunkkal vagy sminkecsetünkkel kell adagolni – például egy tégelyből. Ezeket ne tartsuk meg tovább, mint 6 hónap. Fontos tudni ugyanis, hogy a manuális felvitellel minden használatkor baktériumokat és szennyeződéseket juttatunk a kozmetikumba, ezek pedig a nedves közegben és kellemes hőmérsékleten szaporodni kezdenek, így egy idő után könnyen veszélyeztetik arcbőrünk (sz)épségét.

Rúzs és szájfény

Rúzsaink és szájfényeink szintén ideális környezetet biztosítanak a baktériumok szaporodásához, ezért szakértők szerint 1 évnél tovább nem ajánlott őket használni. Ezen kívül figyeljünk oda a sminkek állagára is, hiszen – nem meglepő módon – ajakszínezőink képesek a kiszáradásra és állaguk elvesztésére, ez pedig a végeredményt is negatívan befolyásolja. Sajnos a ma divatos, matt, gyorsan száradó és szupertartós rúzsfajtáknál ez a folyamat még gyorsabb lehet, mivel ezekből a folyadék előbb párolog el, mint a hagyományos, krémesebb változatokból.

Púder és pirosító

Kemény, porállagú púdereink és pirosítóink nem tartalmaznak vizet, így szavatosságuk szinte biztosan kibírja majd az általában rájuk nyomtatott 2 éves időtartamot. Azonban annak érdekében, hogy minél tisztábban tartsuk őket, figyeljünk oda, hogy mindig tiszta kézzel nyúljunk hozzájuk, és rendszeresen mossuk ki ecseteinket is.

 

Szemceruza vagy szemhéjtus

A kemény, szilárd, hegyezhető szemceruzák használatát általában 2 évig élvezhetjük aggodalom nélkül, míg krémesebb állagú társaikat jó, ha eldobjuk 1 év után. Ezzel szemben a folyékony szemhéjtustól egészségügyi szempontok miatt mindenképpen váljunk meg a használat gyakoriságától függően 3-6 hónap múlva.

Szemhéjfesték és szempillaspirál

Megtalálni a tökéletes szempillaspirált embert próbáló feladat, de ha sikerül, általában úgy ünnepeljük, mintha a lottót nyertük volna meg. Ennek ellenére ne őrizgessük túl sokáig a nehezen megszerzett kincset, mivel szemeink egészsége nem játék. A szempillaspirálokat 3 hónap után le kell cserélni. A szemhéjfestékeket két csoportba sorolhatjuk: a kemény, púderhez hasonló, porállagúakra, és a krémes vagy folyékony halmazállapotúakra. Előbbiek árnyalatait 1-2 évig élvezhetjük, az időtartam pedig azért ilyen tág, mert attól függetlenül, hogy 2 évig is biztonságos lehet használatuk – persze csak tiszta ecsetekkel –, a szemhéjpúderek hajlamosak összetömörülni, így pedig tartósságuk és színük vesztíhet eredeti állapotából. A krémes állagú szemhéjfestékektől, a tégelyből adagolt sminkekhez hasonlóan, 6 hónap után illik megválni.

Körömreszelő és körömlakk

Körömlakkjaink szavatossága 2 év körül táncol, de biztosan mindannyian szembe találtuk már magunk olyan darabbal, amely 2-3 különböző réteggé alakult az üvegcsében. Ha egy laza rázással egyenletessé válik a folyadék állaga és színe, akkor még nyugodtan kenjük fel, azonban ha nem akar engedni a folyadék, inkább ne pocsékoljuk az időnket egy rossz eredményért. Figyeljünk oda, mivel körömreszelőnk higiéniája a használata alatt rákerült hámsejtek és szennyeződések miatt különösen kényes dolog. Ha nem tisztítjuk és fertőtlenítjük az eszközt minden alkalommal, legjobb, ha 3 hónap után búcsút intünk neki.

Forrás: Activebeauty