Ilyen hatással lehet a testsúlyodra, ha kevés fehérjét eszel!
2023-01-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint túlevést válthat ki a fehérjeéhség, azaz, ha túl kevés fehérjét viszünk be a szervezetünkbe.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy miért fontos, hogy megfelelő arányban legyenek jelen a fehérjék az étrendünkben:

“A fehérjeéhség okozhatja a túlevést magasan feldolgozott, szénhidrát- és zsírdús élelmiszerekből?

A protein leverage hipotézis (PLH) azt fogalmazza meg, hogy a fehérjebevitel erős korlátozottsága túlzott energiabevitelhez és elhízáshoz vezet. Ilyen helyzet adódik akkor, amikor a táplálékot zsírral és szénhidráttal „hígítják”.

A PLH szerint az emberek úgy szabályozzák a táplálékfelvételt, hogy:

1) a fehérjefogyasztás egy szűk tartományon belül maradjon,

2) az összes energiabevitel fordítottan arányos a fehérjéből származó energiabevitel arányával, mivel a fehérjebevitel abszolút mennyisége szűk határokon belül marad.

Egy ausztrál táplálkozási vizsgálatban, amely az Obesity szaklap 11. 02-i számában jelent meg, a PLH mindkét fenti tézise beigazolódott: az átlagos fehérjebevitel 18,4% volt (emellett a szénhidrát 43,5%-ot, a zsír 30,9%-ot, a rost 2,2%-ot, míg az alkohol 4,3%-ot képviselt az energiabevitelben). Az energiabevitel a fehérjéből származó energiaarány növekedésével csökkent.

Kimutatták, hogy a magasan feldolgozott élelmiszerek jelentős fehérjehígítók, és fogyasztásuk megnövekedett energiabevitellel jár, de ez nem jelent fokozottabb fehérjebevitelt.

Ezek az eredmények alátámasztják az elhízás azon magyarázatát, amelyben az alacsony fehérjetartalmú, magasan feldolgozott élelmiszerek magasabb energiabevitelhez vezetnek, mert ez a makrotápanyagok egyensúlyhiányára adott biológiai válasz a fehérjeéhségre.

Ez a tanulmány alátámasztja a fehérjék központi szerepét az elhízás terjedésében.”