Ilyen gyakran érdemes hajat mosnod!
2021-03-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A sok nem mindig jó, különösen akkor, ha hajmosásról van szó. A haj gyakori mosása károsíthatja a fejbőrt és a hajat. Számos részlet kiemelkedően fontos az egészséges hajápolásban, például a megfelelő fésű használata, a hajszárítás folyamata, de mindenekelőtt a mosási rutin. Milyen gyakran kell mosnunk a hajunkat?

1. A hajad típusától függ

Az egyenes haj a fejbőr közelében fekszik, és sokkal gyorsabban érintkezik a faggyúval, mint például a hullámos haj, amely szerkezete miatt távolabb van a fejbőrtől. A göndör hajnak gyakran durva tapintása van, száraznak tűnhet, és a vízzel való gyakori érintkezés akár káros is lehet a számára. Tehát minden hajtípus különbözik, és különböző szabályok érvényesek rá a hajmosás terén.

Mosási javaslat: A göndör hajat nem szabad három-négy napnál gyakrabban mosni. A vékonyszálú hajat naponta vagy kétnaponta mossuk, míg a vastagszálú hajat általában három naponta érdemes.

2. Hossztól és színtől is függ

A haj hossza szintén fontos szerepet játszik abban, hogy milyen gyakran kell hajat mosni. A hosszú haj nehezebb, mint a rövid, ezért közelebb van a fejbőrhöz, ennek pedig az eredménye, hogy gyorsabban zsírosodik. A rövid haj könnyebb, lazán fekszik a fejbőrön, és emiatt nem zsírosodik annyira. A hajmosás ezért ritkábban szükséges.

Ezenkívül a mosási rutin a haj színétől is függ. Akinek festett szálak vannak a gyökereknél, azoknak ritkábban kell hajat mosniuk, mint azoknak, akik természetes hajszínüket viselik. A kémiai színezékek szárazabbá teszik a hajat, így  az nem tűnik olyan zsírosnak.

Mosási javaslat: A hosszú hajat kb. két-három naponta kell mosni. A legjobb, ha mosás előtt fejjel lefelé mossuk a hajunkat, hogy eltávolítsuk a maradványokat és megkönnyítsük a mosást. Rövid haj esetén elég lehet heti egy-két mosás. Ideális esetben a festett hajat nem szabad három napnál gyakrabban mosni.

3. A bőrtípus meghatározza azt is, hogy milyen gyakran kell hajat mosni

Az arcunk és a testünk bőre információt nyújt a fejbőrünk szerkezetéről is. Akinek általában zsíros, esetleg foltos a bőre, nagy valószínűséggel gyorsan termel zsírt a feje tetején is. A hajmosásra ezért gyakrabban van szükség, mint annak, akinek a száraz bőrre hajlamos. Ha érzékeny a bőrünk, a vízzel való gyakori érintkezés tovább irritálhatja, és viszkethet tőle a fejbőr vagy akár korpásodást is okozhat.

Mosási javaslat: A nagyon gyorsan zsírosodó fejbőr napi hajmosást igényelhet. Fontos, hogy ebben az esetben elengedhetetlen a pH-semleges sampon használata, hogy az ne irritálja a bőrt. A száraz fejbőrt a lehető legritkábban mossuk, hetente egyszer vagy kétszer az ideális. A normál bőrtípusú emberek három-négy naponta mossanak hajat.

4. A környezeti viszonyok befolyásolják a hajmosások gyakoriságát

Nyáron többet izzadunk, ezért nézhet ki frizuránk gyakrabban zsírosnak. Ugyanakkor a hajat agresszív UV-sugárzásnak tesszük ki, gyorsabban kiszárad és érzékenyebbé teszi a hajat. A nyári haj mosása ezért különösen nehéz. Télen a bőr kevesebb olajat termel, ezért a haj frissességét hosszabb ideig tarthatjuk meg, mint az v más időszakában. A sportos embereknek, mivel sokat izzadnak, gyakrabban kell hajat mosniuk.

Mosási javaslat: A száraz sampon segíthet késleltetni a hajmosást nyáron. Ideális esetben a hajat nem szabad gyakrabban mosni, mint kétnaponta. Télen akár elegendő lehet heti egyszer-kétszer megtisztítani hajunkat. Ha sokat sportolunk, és ezért szinte naponta kell hajat mosnunk, akkor ne mindig használjunk sampont. A tiszta vízzel történő öblítés elegendő lehet a frizura felfrissítéséhez, ugyanakkor megvédjük a hajat és a bőrt.5. A megfelelő termékek nagyon fontosak

Az, hogy milyen gyakran kell mosnunk hajunkat, az ápolószerek választékától is függ. Ha nagyon vékony szálú, de egészséges a hajunk, kerüljük a túl sok összetevővel rendelkező samponokat, mert azokkal csak felesleges súlyt teszünk a hajra, és az gyorsabban zsírosodik.

Akinek nagyon száraz a haja, és egy rendkívül szappanos és tisztítószerekkel teli samponnal mos hajat, vagy elfelejt balzsamot használni, tovább irritálhatja a fejbőrt, és kockáztatja a korpásodás és a további szárazság kialakulását. Tippünk a kókuszolaj használata, ami az extrém száraz hajnak is segítséget nyújt.

Mosási javaslat: Nagyon figyeljünk a megfelelő termékre! Jó ápoló hatás csak akkor érhető el, ha a termék és a haj típusa megegyezik. A hajmosás gyakoriságát a jó minőségű ápolószerek is jelzik. És van még egy tippünk: a speciális samponok, amelyek alacsony pH-értékkel rendelkeznek, alkalmasak mindazok számára, akik nem a szokásos okok miatt szeretnének hajat mosni (hanem például azért, mert a haj füstszagú lett). Ezek a termékek semlegesek, és nem károsítják a hajat vagy a fejbőrt.

Forrás: Activebeauty