Így teszi tönkre a párkapcsolatod a túl sok szelfi!
2020-01-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Szereted vagy sem, a szelfik ma már a modern életünk részévé váltak. És legyünk őszinték, melyikünk ne készített volna már hasonlót, egy nyaraláson, vagy egy jól sikerült buli alkalmából?

De mi történik akkor, ha a szelfizés valakinél függőséggé alakul? Egyáltalán mikor nevezhetjük már kórosnak a szelfizést?

Biztosan Neked is van legalább egy olyan barátod, aki rendszeresen oszt meg magáról fotókat valamely közösségi oldalon. Ha végig pörgeted ezeket a képeket rájössz, hogy általában mindig ugyanazt az arcát mutatja, újra és újra.

De kinek és miért van szüksége ennyi szelfire?

Önbizalomhiányos emberek: ők azok, akik mások véleménye alapján ítélik meg a saját értéküket, ezért hajlamosabbak minél több képet posztolni, hogy újra és újra visszajelzéseket kapjanak. Számukra a több like egyet jelent a nagyobb népszerűséggel és a vonzerővel.

A tetszetős külsővel rendelkező emberek: ők mindig gondosan megkomponált képeket osztanak meg magukról, amelyen még szebbnek látszanak. Ők azok, akik tisztában vannak vele, hogy jól néznek ki, és a hiúságukat legyezgetik a sok like begyűjtésével.

Az ún. „selfitis” problémának 3 súlyossági szintjét különböztetik meg a szakemberek.

1.       Határeset (borderline): Ha valaki legalább 3 képet készít önmagáról naponta, de ezeket nem posztolja ki a közösségi médiában.

2.       Akut: Aki meg is osztja a külvilággal ezek a fotókat.

3.       Krónikus: Aki ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy folyamatosan szelfizzen, és naponta 6-nál több alkalommal posztol is ilyen képeket.

Ezt is olvasd el! 5 fotó, melyet semmiképp se használj az online társkeresés során

Hogyan hat ez a probléma a párkapcsolatokra?

Ha egy kapcsolatban az egyik fél kóros szelfiző, az egyre több konfliktushelyzetet generál a partnerével. Ezek a viták fakadhatnak féltékenységből, és abból is, hogy a szelfiző nem szűnő, általános elégedetlenséget érez nemcsak önmagával, de a párja kapcsán is. Egy ilyen személyiségzavaros ember ugyanis állandóan a külső megerősítést és támogatást keresi ahelyett, hogy azt a partnerétől kérné. Ennek eredményeként a párja kellemetlenül, és már-már veszélyeztetve fogja érezni magát, a szelfiző társát pedig egyre kevésbé találja majd vonzónak. Ez adja a helyzet végső ellentmondását.

Mit tehetsz, ha a párod szelfitiszben szenved?

Bármennyire is szereted őt, el kell gondolkodnod rajta, hogy mennyire zavar Téged ez a káros szokása. Lehet, hogy csak egy bosszantó apróságnak tartod, ami felett egyszerűen behunyod a szemed. De az is előfordulhat, hogy ennél komolyabb a gond, ezért beszélnetek kell róla. Amennyiben nem találtok közös megoldást, sajnos a kapcsolat végét is jelentheti egy ilyen helyzet.

Mit tehetsz, ha Te vagy a kóros szelfiző a kapcsolatban?

Itt az ideje, hogy átgondold, miért is van szükséged erre a tevékenységre. A közösségi média, ideális esetben, az emberi kapcsolatokról szól, és értéket, de nem értékelést kell adnia az életünkhöz. Keresd meg a hétköznapokban azokat az egyéb lehetőségeket, amelyek építhetik az önbizalmadat (pl. sport, hobbi), segítenek kiteljesedni, és amelyek révén el tudod fogadni önmagad úgy, ahogy vagy.

Nincs azzal baj, ha szórakozásból szelfiket készítesz. Azzal sincs gond, ha ezeket időnként megosztod a barátaiddal. De fontos, hogy meghúzz egy vonalat, amelyet nem lépsz át, így nem kell félned a negatív következményektől sem.