Így teszi extra puhává a kókuszolaj a hajad
2023-02-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A kókuszolajnak hála selymesebb és erősebb lesz a hajad, így érdemes beépítened a hajápolási rutinodba.

Ezért jó választás a kókuszolaj

A kókuszolaj 100 százalékban természetes, így nem tartalmaz sem szilikonokat, sem alkoholt, sem más vegyszereket, melyek károsíthatnák vagy irritálhatnák a bőrt, illetve a hajat. Sőt, a hajszálakat rendkívüli módon ápolja. Ez a jótékony hatás a molekuláris szerkezetéből adódik, melynek hála be tud jutni a hajszálakba. Ezen kívül laurin- és kaprinsavat, továbbá E-vitamint tartalmaz, így egészségessé és fényessé varázsolja a hajat.

Milyen kókuszolajat használj?

Nem minden kókuszolaj bizonyul jó választásnak, ha hajápolásról van szó. Számos olyan olaj van a boltok polcain, melyeket iparilag dolgoznak fel, ezáltal nem tartalmaznak annyi esszenciális aminosavat és tápanyagot. Épp ezért annyira fontos, hogy jó minőségű kókuszolajat vásárolj, ideális esetben natív bio kókuszolajat. Utóbbi előnye, hogy hidegen sajtolt, rengeteg vitamint, táp- és ásványi anyagot tartalmaz.

 Korpa és száraz fejbőr ellen

A kókuszolaj segít a korpa leküzdésében, ugyanis nedvességgel látja el a fejbőrt, továbbá csökkenti annak viszketését. Ezen kívül antibakteriális hatása van, illetve segít a fejbőr gombás és gyulladásos megbetegedései esetén. A legjobb az egészben, hogy akkor is nyugodtan használhatsz kókuszolajat a fejbőrödre, ha nem tudod pontosan, mi áll a problémák hátterében.

Segít töredezett hajvégek esetén

A hajunk töredezetté válhat az UV-sugarak, a száraz levegő és a sós víz hatására, de az agresszív hajápolási készítmények is károsíthatják a hajszálakat. A kókuszolajban található természetes összetevők azonban ápolják, egyben erősítik a tincseket, mindezt fenntartható és környezetkímélő módon. Az olaj egy védőréteget képez a hajszálakon, így azok kevésbé lesznek szárazak, és összességében ellenállóbbá válnak. A kókuszolaj nem csupán abban segít, hogy ismét szép legyen a hajad, hanem segít megelőzni annak károsodását is.

Hidratálás

A kókuszolaj további pozitív hatása, hogy a hajgyökereket is hidratálja, de a nedvesség mellett a zsírokat eljuttatja a gyökerekig, ennek köszönhetően helyreállítja a fejbőr pH-értékét. Ezáltal nem csupán fényesebb és puhább lesz a hajad, de egészségesebb is.

Védelem

Ahogy már korábban említettük, a kókuszolajban laurinsav található, de emellett számos antioxidáns is. Utóbbiak pedig megvédik a sejteket a káros környezeti behatásoktól és a szabadgyököktől, ezáltal egészségesek maradnak a sejtek, továbbá könnyebben megújulnak. Ennek hatására lassabban öregszenek a hajszálak, és tovább maradnak erősek.

 

Serkenti a hajnövekedést

A kókuszolajban olyan ásványi anyagok és nyomelemek találhatók meg, mint a vas, a kálium és a nátrium, melyek azért felelnek, hogy a tápanyagok bejussanak a hajgyökerekhez. Ez pedig nem csak a hajnövekedést serkenti, hanem segít a hajhullás elleni küzdelemben is.