A tengervíz tényleg ápol és gyógyít?
2023-02-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Van értékesebb a nyugodt énidőnél, amikor úgy igazán el tudjuk engedni magunkat? A thalasso terápiának köszönhetően közvetetten összekapcsolódhatunk az óceánnal, és helyreállíthatjuk a belső egyensúlyunkat.

 Friss, sós víz és lágy hullámok a végtelen horizont látványával kombinálva: így sodorja el a tenger a gondolatainkat a messzi távolba. Az óceán egy erőhely, viszont a mélye értékes kincseket is tartogat számunkra. Ugyan egy igazi thalasso terápiáért el kellene utaznunk a tengerhez, de egy kicsit az otthonunkban is élvezhetünk belőle. Tehát: lenne kedved egy kellemes home spahoz?

Miért olyan egészséges a tengeri só?

A só egy esszenciális ásványi anyag a testünk számára. Szabályozza a vízháztartásunkat, a vérnyomásunkat és az emésztésünket, és fontos szerepet játszik csontjaink egészségének megőrzésében és az idegpályákon való ingertovábbításban. Elsősorban a Holt-tengeri sót tartják nagyra sokoldalú hatása miatt, ami az otthoni thalasso spanak is az alapját képezi.

Egy tengeri sós fürdő jót tesz a problémás bőrnek, megtisztítja a légutakat, és erősítheti az immunrendszerünket. Az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása támogatja a külső és belső regenerációs folyamatokat. Lazulj el, és engedd, hogy a holt-tengeri sós fürdő kifejtse jótékony hatását a testedre és a lelkedre. Akár egy kis lágy tengerzúgást is betehetsz hozzá háttérzörejként.

Az iszap erősíti és feszesíti a bőrt

Mit szólnál egy jó kis iszapcsatához? A legjobb, ha holt-tengeri iszappal dobáljátok egymást, mert az telis-tele van értékes ásványi anyagokkal, és ez a tulajdonsága valóságos balzsammá teszi a bőrünk számára. A nátrium mellett más fontos sókat, mint magnéziumot, kalciumot és káliumot is nagy mennyiségben tartalmaz, amik erősíti a sejtmembránokat, támogatják a sejtanyagcserét, és feszesítik a bőrt. Az iszapfürdőknek, pakolásoknak és maszkoknak köszönhetően az iszap otthoni alkalmazása is egyszerűvé vált – így nem kell a Holt-tengerhez elutaznod egy jó kis iszapcsatáért.

Mindegy, hogy előkészítésként alkalmazod, vagy tengeri sós fürdővel kombinálod őket: az iszap, az algák és a fehér arany rendkívül jól kiegészítik egymást.

Algák: az arc és a test jótevői

Az algák valódi túlélőművészek, akik már ősidők óta jelen vannak a földön, és rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Egy sajátkezűleg megkreált tengervizes terápiának köszönhetően a bőrünk és a szervezetünk egésze is profitálhat az erejükből.

 

Minden algafajta más-más hatást fejt ki a szervezetünkre:

A zöld alga hidratál, és javítja a bőr regenerációs képességét.

A barna alga állítólag serkenti a kollagéntermelést, és feszesíti a bőrt. 

A vörös algának általános erősítő hatást tulajdonítanak, javítja ugyanis a bőr védekezőképességét, és megköti a szabadgyököket. Vörös alga a konjak szivacsban is található, mint az ebelin márka ezen termékében.

A kék alga, ami spirulina néven szuperélelmiszerként is ismert, magas B12-vitamin- és proteintartalma miatt a növényi étrenden élők számára nagy kincs. 

A klasszikus thalasso terápiának a táplálkozás is kulcsfontosságú része. Az algaport fogyaszthatjuk tehát táplálékkiegészítőként, és még aznap ápoló pakolást is készíthetünk belőle.

Szépítő planktonok

Tulajdonképpen mik is azok a planktonok? Jó kérdés! Számtalan apró élőlény alkotja őket, amik a vízben lebegnek, és más vízi állatok táplálékául szolgálnak. Mivel a planktonok – akár az algák – gazdagok aminosavakban, táp- és ásványi anyagokban, a kozmetikai cégek már régóta vizsgálják szépségápolási potenciáljukat.

Elsősorban a rendkívül jó minőségű arcápolótermékekben találkozhatunk planktonokkal, amely összetevő a szárazság és irritáció enyhítését, valamint a bőr megújulási folyamatainak és védekezőmechanizmusainak támogatását hivatott szolgálni.

 

Tipp:

A regenerációs folyamatok meglehetősen lefárasztják a szervezetet. Egy home spa biztos, hogy kevésbé megterhelő számára, mint egy kéthetes terápia a tengernél, viszont az otthoni alkalmazás után is érdemes időt szánnod a pihenésre.

Jó tudni: bizonyos összetevők erejét nem szabad alábecsülnöd. Ha például várandós vagy, vagy keringési problémákkal küzdesz, akkor a terápia megkezdése előtt feltétlenül konzultálj orvossal. Itt találod az ellenjavallatok listáját.