Így sportolj a nyaralás alatt
2023-08-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A nyaralás célja a kikapcsolódás - nemcsak a mindennapi mókuskerékből, hanem a fitneszprogramunkból is. Nem így gondolod? Íme néhány ok, amiért az edzést is érdemes beszüntetni a szabadság alatt.

Te melyik táborba tartozol? Aki bepasszírozza az edzőcipőjét is a bőröndbe, vagy aki egyáltalán nem foglalkozik a sport gondolatával a megérdemelt kikapcsolódás alatt?

Kutatások szerint az első csoportnak van igaza: egy kis szünet a testednek sem árt, ha amúgy lelkiismeretesen edzel. Izmainkat ugyanis nem egyik napról a másikra veszítjük el, bár azt észrevehetjük, hogy egy hét után az izomtónusunk némileg csökken. Néhány alkalom után azonban gyorsan az eredeti állapotba hozhatjuk őket.

Éppen ezért teljesen rendben van, ha 1-2 hetes szünetet tartasz - hiszen nem csak az elmédnek van szüksége a pihenésre, hanem a testednek is.

Nem győztünk meg? Az alábbi 3 ok elég ok arra, hogy szünetet tarts:

1. A kulcs a regeneráció

Az edzések közötti regeneráció legalább olyan fontos, mint maga a sport. Rendszerint nem tartunk elég szünetet két terhelés között, ha viszont hosszabb ideig leállsz a szabadságod alatt, hosszú távon megelőzheted a sérüléseket. Hogy miért?

Mert a pihenőidő lehetőséget ad a dolgozó izmoknak és inaknak, hogy optimálisan regenerálódjanak, és felkészüljenek a következő edzésekre.

Ezáltal megelőzhető a sérülésveszély.

2. Kevesebb kortizol

Amikor kicsit leállsz a sporttal - ami hosszú távon ellazítja a szervezetet ahelyett, hogy stresszelné -, csökken a kortizolszint a szervezetedben. A szervezet saját hormonja hosszabb ideig tartó stressz esetén nagyobb mennyiségben szabadul fel, és éhesebbé tesz minket - ugyanakkor lassítja a zsírégetést. Érted, mire akarunk kilyukadni?

Egyébként a sok alvás is segíthet a stressz csökkentésében. Tehát ahelyett, hogy az ünnepek alatt bulimaratonra indulnál, inkább aludj többet és sokáig.

3. Tankolj D-vitamint

Ahelyett, hogy egyenesen a legközelebbi edzőterembe rohannál, inkább tegyél jót a szervezetednek, és úti céltól függően egyszerűen csak szívd magadba a napot - ráadásul ingyen.

A napon fekve - természetesen megfelelő fényvédelem mellett - nemcsak a D-vitamin raktáraidat töltheted fel, hanem javíthatod az egészségi állapotodat is. A D-vitamin ugyanis fokozza a kalcium-anyagcserét és erősíti csontjaidat, amire nagy szükséged lesz a következő edzéshez - a nyaralás után!

Hasonló bejegyzések