Így óvjuk és hordjuk frizuránkat hűvös időben
2020-11-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Télen a bőrünk védelmére kiemelten figyelünk, de a hajunkról gyakran megfeledkezünk, annak ellenére, hogy a fürtjeinknek is szükségük lenne támogatásra. Cikkünkben eláruljuk, hogy mit tehetünk azért, hogy a téli hideg ne tegyen kárt a hajunkban.

1. Megfelelő frizura

A hosszú haj nagyon érzékeny a hidegre, így tincseinknek extra védelemre van szükségük, ez pedig már a frizuraválasztásnál kezdődik. Ha például befonjuk a hajunkat, akkor nem tudnak apró csomók keletkezni a tincseinken, továbbá a hajszálak érzékeny felülete sem károsodik olyan könnyedén. Ezen kívül az is jó trükk, ha a hajunkat két részre szedjük, és betűrjük a sálunk alá.

2. Ritka hajmosás

Télen felesleges a mindennapos hajmosás, mert azzal csak felborul tincseink természetes nedvességháztartása. Ezt az állapotot sajnos tovább fokozza, ha túl meleg vízzel öblítjük le a hajszálainkat, sőt mi több, ennek következtében még töredezetté is válnak. Inkább használjunk kevesebb sampont, és mindig langyos vízzel mossunk hajat.

3. Balzsam átfésülése

Szintén rengeteget javít a hajunk állapotán, ha a balzsamot nem csak bedörzsöljük, hanem miután felvittük a tincseinkre, akkor át is fésüljük a hajunkat, és csak ezután öblítjük le. Mivel a balzsam egyfajta védőréteget képez, ezzel a módszerrel nem fogunk kárt okozni a fürtjeinkben. Vizes hajat azért nem szabad átfésülni, mert sajnos visszafordíthatatlan sérüléseket okozunk a hajszálainkban.

4. Ne feledkezzünk meg a fejbőrünkről

Nagyon fontos, hogy olyan sampont válasszunk, mely nem irritálja a fejbőrünket, továbbá arra is figyeljünk, hogy ne tartalmazzon paraffinokat és parabéneket. Télen nagyon sokan tapasztalják, hogy viszket a fejbőrük, de ez ellen könnyen tehetünk: mindössze speciális, nem kimosandó ápolótermékeket használjunk, melyeket mindig alaposan masszírozzunk be a hajunkba és fejbőrünkbe.

 5. Hidratáló olajok és pakolások

Hideg időben kifejezetten fontos a hidratálás a hajszálaink számára. A különböző olajok megnyugtatják az igénybevett hajat, továbbá fontos tápanyagokkal látják el, és nem mellesleg még csillogóvá is varázsolják. Erre a célra a legjobban a jojoba-, a makadámdió- és az argánolaj felel meg a leginkább, melyeket egy nap akár többször is bemasszírozhatunk a hajvégekbe. Mindössze a vékonyszálú hajúaknak kell óvatosan bánniuk ezekkel az olajokkal, azaz csak keveset használjanak belőlük.

6. Vitaminokra fel

A szépség belülről fakad, ez pedig azt jelenti, hogy számos vitaminra és tápanyagra van szükségünk ahhoz, hogy szép legyen a hajkoronánk. Amennyiben erre nem figyelünk, akkor a legjobb ápolótermékek használata ellenére is fénytelen és töredezett marad a hajunk. Az A-vitamin erősíti a hajszálainkat, a B-vitamin pedig fényessé és dússá varázsolja. Előbbihez fogyasszunk sok tojást, sajtot és kelkáposztát, míg utóbbihoz magokat, teljes kiőrlésű termékeket és chia-magokat ajánlott enni. Ezeken kívül a hal, a paradicsom és a banán is pozitívan hatnak a hajunk egészségére, ugyanis megelőzik a fürtjeink töredezettségét.

Forrás: Activebeauty