Így öntözzük az orchideát télen, hogy minél előbb virágozzon!
2023-01-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A legnagyobb hiba, amit a kezdő orchidea nevelők elkövetnek, hogy az orchideát cserepestől egy kis langyos vízbe állítják, hogy felszívja a szükséges vizet, majd nem hagyják, hogy rendesen lecsepegjen a felesleges vízmennyiség. Visszateszik az ablakpárkányra és a növény megfázik, ezután nem virágzik. A növény gyökereit így még a penész is megtámadhatja.

 

Mit tegyünk, hogy ne fázzon meg az orchidea?

A legjobb öntözési módszer az orchidea számára, ha a cserepét egy kevés langyos vízbe állítjuk és 10 percig benne hagyjuk, hogy felszívja a szükséges vízmennyiséget. Azonban ezt követően egy rácsra kell állítani és ott kell hagyni néhány percig, hogy a felesleges víz lecsöpögjön.

Az orchideát télen sem feltétlenül kell elköltöztetnünk az ablakpárkányról, ha megfelelő szigetelés van körülötte. Az ablak elé tegyünk egy plédet, vagy párnát, hogy ne érje közvetlenül hideg a növényt. A cserepét akár polisztirollal is körülvehetjük, mert ez megfelelő szigetelést nyújt, így a növény gyökerei nem fognak megfázni.

Pára

A téli hónapokban gyakran száraz a levegő a fűtés miatt. Ha az orchidea az ablakpárkányon van, a radiátorra tegyünk egy tálka vizet, ami párolog, így kellemesen érzi majd magát a növény. A túlságosan száraz levegő megviseli, akár a kártevők is megtámadhatják.

Az orchidea a huzatot nem viseli jól. Ha kinyitjuk az ablakot, vigyük másik helyiségbe a növényt, hogy ne fázzon meg. Akkor tegyük vissza az ablakpárkányra, amikor már kissé felmelegedett a lakás hőmérséklete. Mivel télen kevesebb fény éri a növényt fontos, hogy a redőnyök mindig fel legyenek húzva, ott ahol az orchideát tartjuk.

A téli hónapokban nem érdemes átültetni az orchideát, csak abban az esetben, ha valamilyen betegség megtámadja és muszáj másik cserépbe tenni. Ha a növény egészséges, a legjobb, ha csak tavasszal ültetjük át.

Ha vigyázunk rá, hogy ne fázzon meg, legalább 23 fokos meleget biztosítunk neki és 10 naponként öntözzük, akkor az orchideánk nagyon hálás lesz és fantasztikus virágokkal fog megajándékozni minket.