Így lesz újra ragyogóan tiszta a fa vágódeszkád
2023-04-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Te is előszeretettel használsz fából készült vágódeszkát a konyhában? Egy szuper módszert hoztunk, amellyel könnyűszerrel megszüntetheted rajtuk az elszíneződéseket és a rossz szagokat.

A vágódeszkákon az éles kések miatt apró repedések is keletkeznek. És pontosan ezekben telepszenek meg a baktériumok és a kórokozók. A műanyagból készült deszkák könnyen tisztíthatók - hiszen simán beteheted őket a mosogatógépbe. A fából készült deszkáknak azonban nincs ott a helyük, mivel megduzzadhatnak, megrepedhetnek és felhasadhatnak. A fa deszkákat kézzel, legalább 60 fokos vízzel és mosogatószerrel kell lesikálni. Ahhoz azonban, hogy higiénikusan tiszták legyenek, van egy régi módszer, amely ma is hatásosan működik.

Citrom és só

Nem lesz szükséged másra, csak egy citromra és némi durva szemű tengeri sóra. Utóbbi azért fontos, mert durva szemcsékből áll. Szórd szét a sót nagyvonalúan a fadeszkán. Ezután dörzsöld át a fadeszkát egy fél citrommal, és közben nyomd a gyümölcsöt erősen a fára, hogy a só jól be tudjon dolgozódni. A citrom leve segít a tisztításban.

Hagyd rajta a sót és a citromot néhány percig a deszkán, majd nézd meg az eredményt: a szennyeződéstől függően a só és a citrom szürkévé válik. A piszkos sót távolítsd el, és öblítsd le a deszkát bő vízzel. Töröld szárazra, majd hagyd alaposan megszáradni a levegőn.