Így készítsd el az ízletes karácsonyi kacsát
Karácsonykor tradicionális dolgok kerülnek terítékre. Készíts el te is egy igazi klasszikus fogást, amely biztosan az ünnepi asztal kedvenc fogása lesz. A kacsa tökéletes választás egy kisebb, 4-6 fős csoportnak, ráadásul a húsa is ízletesebb, ráadásul mivel a kacsának több a zsírja van, kevesebb rá az esély, hogy sütés során a hús kiszárad. Tehát még egy kezdő szakács is bátran megpróbálkozhat vele.
Hozzávalók 4 fő részére:
1 friss kacsa, konyhakész (kb. 2 kg)
só
A töltelékhez:
1 nagy hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 szárzeller
100 g előpárolt gesztenye
60 g aszalt vörös áfonya
4 szelet parasztkenyér, héj nélkül
1⁄2 csokor petrezselyem
30 g vaj
só
kevés frissen őrölt bors
125 ml zöldségalaplé
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, légkeveréses funkción. A kacsát gyorsan öblítsük le hideg vízzel, csepegtessük le, és töröljük konyhai papírtörlővel szárazra. A húst belül és kívül sózzuk be jó erősen. Ez a legkönnyebben úgy végezhető el, ha valaki segít megtartani a hasi részt.
2. A töltelékhez pucoljuk meg a hagymát, vágjuk félbe, majd pedig apró kockákra. Hámozzuk meg a fokhagymát is, és vágjuk apróra. Mossuk meg a szárzel lert, és ha szükséges, távolítsuk el a fás részeit. Vágjuk hosszában félbe őket, majd pedig vágjuk vékony karikákra. Kockázzuk fel a gesztenyét, a vörös áfonyát pedig aprítsuk fel. Vágjuk a kenyeret 1 cm-es kockákra. Mossuk meg a petrezselymet és vágjuk apróra.
3. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben. Pároljuk benne üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a zellert, a gesztenyét és a vörös áfonyát, és pároljuk 45 percig. Adjuk hozzá a kenyérkockákat és a petrezselymet, keverjük jól össze a többi hozzávalóval, és ízesítsük a tölteléket sóval, borssal. Végezetül öntsük hozzá az alaplevet, és hagyjuk 5 percig állni.
4. Töltsük meg a kacsát a töltelékkel, a nyílást pedig varrjuk össze egy konyhai zsineggel, vagy tűzzük össze fogpiszkálóval. A szárnyakat és a combokat szorosan kössük át egy zsineggel.
5. Tegyünk egy kis rácsot a tepsire, helyezzük rá a kacsát a mellével lefelé, és toljuk az egészet a sütőbe. Öntsünk a tepsibe kb. 5 mm magasságig forrásban lévő vizet. 15 perc után mérsékeljük a hőfokot 160 fokra. A kacsát süssük további 1 órán keresztül, majd vegyük ki a sütőből, és óvatosan fordítsuk meg. Toljuk vissza a sütőbe további 45 percre.
6. Ha kész, akkor vegyük ki a kacsát, és hagyjuk állni néhány percet. Ezt követően vágjuk fel egy szárnyasvágó késsel, majd pedig tálaljuk.
Forrás: Activebeauty