Így készítsd el az ízletes karácsonyi kacsát
2019-12-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Karácsonykor tradicionális dolgok kerülnek terítékre. Készíts el te is egy igazi klasszikus fogást, amely biztosan az ünnepi asztal kedvenc fogása lesz. A kacsa tökéletes választás egy kisebb, 4-6 fős csoportnak, ráadásul a húsa is ízletesebb, ráadásul mivel a kacsának több a zsírja van, kevesebb rá az esély, hogy sütés során a hús kiszárad. Tehát még egy kezdő szakács is bátran megpróbálkozhat vele. 


Hozzávalók 4 fő részére:

1 friss kacsa, konyhakész (kb. 2 kg)

só

A töltelékhez:

1 nagy hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 szárzeller

100 g előpárolt gesztenye

60 g aszalt vörös áfonya

4 szelet parasztkenyér, héj nélkül

1⁄2 csokor petrezselyem

30 g vaj

só

kevés frissen őrölt bors

125 ml zöldségalaplé


Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, légkeveréses funkción. A kacsát gyorsan öblítsük le hideg vízzel, csepegtessük le, és töröljük konyhai papírtörlővel szárazra. A húst belül és kívül sózzuk be jó erősen. Ez a legkönnyebben úgy végezhető el, ha valaki segít megtartani a hasi részt.

2. A töltelékhez pucoljuk meg a hagymát, vágjuk félbe, majd pedig apró kockákra. Hámozzuk meg a fokhagymát is, és vágjuk apróra. Mossuk meg a szárzel­ lert, és ha szükséges, távolítsuk el a fás részeit. Vágjuk hosszában félbe őket, majd pedig vágjuk vékony karikákra. Kockázzuk fel a gesztenyét, a vörös áfonyát pedig aprítsuk fel. Vágjuk a kenyeret 1 cm-­es kockákra. Mossuk meg a petrezselymet és vágjuk apróra.

3. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben. Pároljuk benne üvegesre a hagymát és a fok­hagymát. Adjuk hozzá a zellert, a gesztenyét és a vörös áfonyát, és pároljuk 4­5 percig. Adjuk hozzá a kenyérkockákat és a pet­rezselymet, keverjük jól össze a többi hozzávalóval, és ízesítsük a tölteléket sóval, borssal. Vége­zetül öntsük hozzá az alaplevet, és hagyjuk 5 percig állni.

4. Töltsük meg a kacsát a töltelék­kel, a nyílást pedig varrjuk össze egy konyhai zsineggel, vagy tűzzük össze fogpiszkálóval. A szárnyakat és a combokat szo­rosan kössük át egy zsineggel.

5. Tegyünk egy kis rácsot a tepsire, helyezzük rá a kacsát a mellével lefelé, és toljuk az egészet a sütőbe. Öntsünk a tepsibe kb. 5 mm magasságig forrásban lévő vizet. 15 perc után mérsékel­jük a hőfokot 160­ fokra. A kacsát süssük további 1 órán keresztül, majd vegyük ki a sütőből, és óva­tosan fordítsuk meg. Toljuk vissza a sütőbe további 45 percre.

6. Ha kész, akkor vegyük ki a kacsát, és hagyjuk állni néhány percet. Ezt követően vágjuk fel egy szárnyasvágó késsel, majd pedig tálaljuk.

Forrás: Activebeauty