Így ismerhetjük fel a burnout szindrómát
2019-09-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs A burnout egy krónikus stresszállapot, mely hosszabb időszak alatt alakul ki, és akár teljes fizikai és érzelmi kimerüléshez is vezethet. Ám amíg eljut valaki eddig a szélsőséges állapotig, szervezete folyamatosan küldi a vészjeleket. Aki felismeri ezeket, képes a folyamat visszafordítására.

lany

A kiégés jelei

A folyamatnak külső szemmel könnyen felismerhető jellemzői vannak, ám a leginkább veszélyeztetett személyek gyakran csak túl későn veszik észre, hogy baj van. Lássuk, melyek a figyelmeztető jelek.

Permanens fáradtság

A burnout egyik elsőként jelentkező tünete a folyamatos fáradtság, amely nem csak testileg, szellemileg is tetten érhető. A fáradtság fásultsággal párosul, az érintettet már semmi nem érdekli, még azok a tevékenységek sem, melyek addig örömet jelentettek neki.

Alvászavar

A legtöbb burnout-szindrómás arról számol be, hogy bármennyire is fáradtnak érzi magát, képtelen elaludni, sokszor felébred, és nehezen alszik vissza, reggel pedig ennek hatására úgy kel, mintha semmit sem pihent volna az éjszaka.

Munkamánia

Akit egyszer beszippantott a negatív spirál, elveszíti a realitás érzékét, a munkában való jelenlét és a bizonyítási kényszer megszállottjává válik, közben pedig elfeledkezik arról, hogy pihenjen. A munkamániás gondolatai folyamatosan a munka körül járnak, soha nem tud lazítani. Van azonban, akinél éppen ellentétes folyamat játszódik le: az addig kedvelt munka teherré válik, teljesen elveszíti munkakedvét. Úgy dolgozik, mint egy gép, öröm és motiváció nélkül.

ferfi

Önértékelési válság

A kiégés következő lépcsőfoka az önértékelés válsága, amikor részben a saját magával szemben felállított túlzott elvárásokból adódóan, részben a fáradtság, fásultság és depresszió miatt valós teljesítménycsökkenés alakul ki. Ám még ekkor sem látja be a beteg, hogy az egész helyzet kulcsa a pihenés-feltöltődés lehetne. Mindenáron javítani akar a romló teljesítményeken, miközben a tünetei egyre súlyosbodnak.

A személyiség megváltozása

Idővel a beteg attitűdje, az élet dolgaihoz való hozzáállása, személyisége is megváltozik. Általában a segítőkészség helyét türelmetlenség és agresszió veszi át, a tolerancia helyére pedig védekező vagy támadó magatartás kerül. Gyakran a stressztűrő képesség is szignifikánsan lecsökken, az addigi motivációk elvesznek. Az életvidám személyiségből egyre inkább cinikus, negatív életszemléletű, megkeseredett ember válik.

lany

Mit tehetünk a kiégés megelőzésére?

Érdemes néha megállni egy pillanatra, és figyelni testünk üzeneteit, visszatérő érzéseinket, gondolatainkat, mert annak ellenére, hogy tudatosan nem foglalkozunk a kimerültségünkkel, szervezetünk folyamatosan jelzéseket küld nekünk.

Ez lehet a szapora légzés, szúró érzés a mellkasban, indokolatlan félelmek, melyek akár pánikot is kiválthatnak, gyomorpanaszok, étvágytalanság, gyakori fejfájás, szédülés. A kimerültségünk nem ritkán gyakori megbetegedésekhez is vezethet, mivel ezt az állapotot az immunrendszerünk is megérzi.

Ha környezetünk is észreveszi rajtunk a negatív változásokat, és mi magunk is érezzük, hogy valami nem stimmel, mielőbb kezdjünk el foglalkozni a problémával, és ha kell, vegyük igénybe szakember segítségét.

Forrás: Activebeauty