Így használd helyesen a szaunát!
2020-02-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Amikor kint röpködnek a mínuszok, akkor esik igazán jól a szauna, a spa és a fürdőkád kellemes melegében kikapcsolódni. Nem beszélve arról, hogy ezekkel a lazító tevékenységekkel csökkenthetjük a stresszt, erősíthetjük az ellenálló képességünket, és még szépülhetünk is általuk.

Elég a télből? Amikor már a bőrünk alá mászik a hideg és a sötétség is kezd kibillenteni minket a lelki egyensúlyunkból, olyankor jön el az ideje a melegben való kikapcsolódásnak. Ezért elutaznunk sem kell sehova, mivel egészen közel is találhatunk csodás, közérzetjavító lehetőségeket. Egy nap a spában, egy kellemes szaunaeste vagy egy illatos fürdő a saját fürdőkádunkban kiválóan alkalmas arra, hogy felfűtse a hangulatunkat, a hajunkat, a bőrünket és a testünket pedig alapos kényeztetésben részesítse.

A szauna, melyet forrón szeretünk

A Finnországban különösen nagy népszerűségnek örvendő, rendszeres izzasztókúrák megtisztítják a testet és a lelket, és erősítik az immunrendszert. De nemcsak az ellenálló képességünk, hanem az egész szervezetünk is profitál a forróságban való pihenésből: erősödik a szívés érrendszerünk, regenerálódnak az igénybe vett izmaink, csökken a stressz-szintünk. Ráadásul javul a vérkeringésünk és a testünk oxigénellátottsága is, ami sima, ragyogó bőrt eredményez.

A helyes izzadási technikát mindenesetre tanulni kell. Az alapvető szabályok a következők: szaunázás előtt ne fogyasszunk se alkoholt, se nehéz ételt, s ne menjünk betegen a szaunába, mert ellenkező esetben az izzasztó tevékenység túlságosan is megterheli a szervezetet. Jóllehet a szaunalátogatásokkal meg lehet előzni a megfázást, a kikúrálására nem alkalmas. Szaunázás előtt érdemes kivennünk a piercingeket, levenni az ékszereket és a fémet tartalmazó hajgumit, mivel ezek felhevülése megégetheti a bőrt és a hajat. Akinek rozáceás vagy seprűvénás a bőre, az az érintett területeket bekenheti hűsítő krémekkel vagy betakarhatja nedves kendőkkel, hogy a forróság az ereket ne tágítsa ki még jobban.

Szépen megizzadni

Szaunázás előtt mindig tanácsos zuhanyozni. Ha a spában található egy meleg vizes medence is, akkor érdemes benne előtte megmártózni, mert az segíti az akklimatizálódást. A vérkeringésünket lendületbe hozhatjuk egy kefemasszázzsal. A fürdést követően jó alaposan szárítkozzunk meg, mert a nedves bőr lassabban kezd el izzadni.

Két-három alkalommal 8–15 percet javallott a szaunában eltölteni. Ezek között és után egy kis szabadban tett séta gondoskodik a felfrissülésről. Az izzadságot mindig hideg vízzel öblítsük le magunkról, mert ha nem így teszünk, azzal rontjuk a szaunahatást. Aki szeretne, az ezt követően még egy gőzfürdőzést is beiktathat. Az ottani gőz kiválóan alkalmas a bőrradírozásra. A bőrradírt a bedörzsölés után hagyjuk még rövid ideig a bőrünkön, hogy be tudjon szívódni, majd pedig egyszerűen csak öblítsük le. A simogatni valóan puha bőr garantált!

A szaunában és a gőzfürdőben a hajunkat is kényeztethetjük egy finom kúrával. A forróságban és a gőzben a kúrapakolások különösen hatékonyan fejtik ki hatásukat. A bőr az izzadást követően még egy ideig rendkívül jól képes felvenni a hatóanyagokat. Ezért érdemes az utolsó szaunázás után feltenni egy arcpakolást, a testünket pedig gazdag testápolóval ápolni.

Wellness tengeri hatással

A hideg évszakban azzal is jót teszünk magunknak, ha egyszerűen csak alámerülünk. Például egy Thalasso-fürdőben. A wellnessfürdőkben ehhez tengeri sóval, algával vagy iszappal gazdagítják a vizet, amely színének és tengerillatának köszönhetően csodásan ellazít. A tengeri kincsek pedig ehhez még vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is adnak, melyek védik és ápolják a bőrt. Más Thalasso-terápiás elemekkel kombinálva erősödik a pozitív hatás. A wellnessközpontok a terápiát megelőző kezelésként általában só- és iszappeelingeket, a fürdőzést követően pedig alga- és iszappakolásokat kínálnak.

Spa érzés otthonra

Aki jobban szeret otthon lazítani, a saját fürdőkádjába is varázsolhat egy darabka tengert. A holttengeri fürdősók támogatják a sejtmegújulást, erősítik az immunrendszert, megtisztítják a légutakat és megnyugtatják az idegeket. Vízmennyiségtől függően egy sófürdő elkészítéséhez körülbelül egy-másfél kilogramm só szükséges. Ennek a sókoncentrációja hasonló lesz az emberi véréhez, aminek köszönhetően a testünk jobban fel tudja venni az ásványi anyagokat és a nyomelemeket. 37 fokos fürdővízben 15 percet ideális eltölteni. Aki a páratlan könnyűség érzésére vágyik, megemelheti a víz sótartalmát 20–25 százalékosra, és lebegőkabinná alakíthatja a saját fürdőkádját, amiben súlytalanul relaxálhat. A mély ellazulás garantált!

Akár a spában, otthon is tetszés szerint bővíthetjük a kényeztető programunkat különböző elemekkel. Fürdés közben különösen intenzíven hatnak az arcpakolások, a testápolókat és a testtekercseket pedig közvetlenül a fürdőzés után ajánlott használni. Aki feszesebb bőrre vágyik, annak érdemes barna algát tartalmazó ápolóterméket beszereznie, mely anyag serkenti az anyagcserét és a kollagéntermelést. A barna algát előszeretettel kombinálják zöld algával vagy planktonokkal, melyek sok nedvességgel látják el a bőrt, támogatják a regenerációt, és sugárzóan szép bőrképet varázsolnak.

Forrás: Activebeauty