Így főzd a virslit, hogy ne repedjen meg!
2022-12-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A virsli a kezdő szakácsok kedvenc étele, hiszen nem is lehetne egyszerűbb elkészíteni. Legalábbis elméletben, hiszen amilyen egyszerűnek tűnik a virslifőzés, annyira könnyű elrontani. Nem túl esztétikus, amikor a húsrudacska szétrepedve kerül ki a főzővízből, egyenesen a tányérunkra. De vajon mi lehet a tökéletes, roppanós, ízletesre főtt virsli titka?

 

Kevesen vannak vele tisztában, hogy a virsli a legtöbbször nem nyers, hanem főtt, füstölt, hőkezelt húspépből álló húskészítmény (ha mégis nyers lenne, azt a csomagoláson jelölni szokták). Épp ezért nem kell megfőzni, csak alaposan átforrósítani. Ha túl sokáig lobogva forró vízben főzzük, akkor kifőzzük az ízét és könnyen szétreped.

A virsliknek két fajtája létezik, a bőrös és a műbeles. A bőrös virslit általában természetes bélbe, például juhbélbe töltik, míg a műbeles virsli külső burka műanyagból készül.

Az első fontos kérdés, hogy „meghámozzuk”-e a virslit főzés előtt. A műbelesekről érdemesebb lehúzni a műanyag borítást, már csak azért is, nehogy a forró vízben káros anyagok oldódjanak ki belőle. A természetes bélbe töltött, például a frankfurti, a bajor vagy a bécsi fajta nem szorul rá erre a műveletre, és nem is lenne egyszerű lecsupaszítani. Viszont ez a fajta virsli könnyebben szétreped, mint műbeles változatai.

A virslit annyi vízben kell feltenni a tűzhelyre, amennyi éppen ellepi, és amikor a víz gyöngyözni kezd, már el is zárhatjuk a lángot alatta. Ezután lefedve, 3-4 percig hagyjuk állni, hogy a nagyjából 90 Celsius-fokos vízben alaposan átmelegedjen. Ennél tovább viszont ne hagyjuk a vízben, nehogy elveszítse az ízét.

Mikrohullámú sütőben is elkészíthető. Tegyél egy kevés vizet egy mikróban is használható edény aljára, tedd bele a virsliket, és 30-60 percig mikrózd. Nagyobb mennyiségű virsli elkészítéséhez több időre van szükség, és jó, ha félidőben kicsit átforgatod a virsliket.