A méhpempő jótékony hatásai
2022-12-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A méhpempő egy nagyon értékes superfood, ami nem csupán az immunrendszert erősíti, de a fáradtságot is leküzdi, továbbá a bőrre is jótékony hatással van. Az alábbi cikkből még többet tudhatsz meg a méhpempő csodaerejéről.

Mi a méhpempő?

A méhpemő a méhek garatmirigyének váladéka. Egy fehéres-sárgás színű, tejszerű, zselés állagú, szúrós szagú, savanyú folyadék. Elsősorban a méhkirálynő tápláléka, de a kis méhek is ezt eszik életük első napjaiban. Fontos megemlíteni, hogy helytelen tárolás esetén gyorsan elveszíti bioaktív hatását.

A méhpempő főbb összetevői:

- 60-70% víz

- 11-25% cukor (fruktóz, glükóz, szacharóz)

- 9-18% fehérjék és aminosavak

- 2-8% különféle zsírok

- 1-6% 10-hidroxi-2-dekénsav (ennek a mennyisége befolyással van a termék minőségére)

- Vitaminok, főleg a B-csoportba tartozók

A méhpempő hatásai:

Előszeretettel fogyasztunk mézet, amikor náthásak vagyunk, hiszen képes enyhíteni a panaszainkat. A méhpempőnek szintén számos olyan jótékony hatása van, amiből hasznot húzhatsz:

- Erősíti az immunrendszert

- Csökkenti a fáradtságot

- Antibakteriális

- Támogatja az anyagcserét

- Aktivizálja az öngyógyító erőnekt

- Segít a krónikus emésztési zavarokon

- Támogatja a szívet

- Serkenti a vérkeringést

- Szebbé varázsolja a bőrt

- Enyhíti az élelmiszerintoleranciák (laktóz- vagy glükózintolerancia) súlyosságát

- Csökkenti a változókori panaszokatKonkrét tudományos vizsgálatok nem igazán foglalkoztak ezzel a témával, az a pár tanulmány pedig, ami készült, főleg állatokon végzett kísérleteken alapul. A két legfontosabb tanulmány a témában az alábbi:

Egy japán tanulmány 6 hónapon keresztül vizsgálta, hogy milyen hatással van az emberekre a méhpempő. A kutatásban résztvevők jobban meg tudták emészteni a glükózt, jobban vágott az eszük, és javult a vérkeringésük

Egy müncheni tumorközpont arról számolt be, hogy a méhpempő csökkentette a kemoterápia közbeni, illetve utáni panaszokat, például a szájnyálkahártya gyulladását és a vesék károsodását.

A szépségiparban főleg az öregedésgátló hatása miatt közkedvelt a méhpempő. Ápolótermékek összetevőjeként természetes módon feszesíti a bőrt, így fiatalosabb kinézetet kölcsönöz. Fontos azonban megemlíteni, hogy ez a hatás nem bizonyított.

Mikor ne használd?

Amennyiben érzékeny a bőröd, és gyakran allergiás reakciók jelennek meg rajta, akkor inkább mellőzd a méhpempő használatát. Az asztmások, atópiások, várandósok és szoptató anyukák kifejezetten veszélyeztetettek, illetve a méhekre allergiások számára sem javasolt az alkalmazása.