Húsos rakott krumplipüré
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
-1 kg burgonya
-1 szál sárgarépa
-1 fej lila hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-2 ág rozmaring
-2 ág kakukkfű
-1 csokor petrezselyem
-1 ek. olívaolaj
-50 dkg darált hús
-2 ek. sűrített paradicsom
-3 dl zöldségleves (1 kockából)
-20 dkg zöldborsó
-10 dkg vaj
-1,5 dl tej
-1 csipet reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, apró kockázzuk, majd feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi ellepi. Puhára főzzük, közben a zöldségeket megtisztítjuk, a répát lereszeljük, a hagymákat pedig finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük és szintén felaprítjuk. A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy sütőtálat pedig előkészítünk.
Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat és megpároljuk benne az apróra vágott lila-, valamint fokhagymát. Rádobjuk a húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a reszelt a sárgarépát. Felöntjük a húslevessel és a sűrített paradicsommal, majd közepes lángon főzzük. Közben beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet és petrezselymet.
A zöldborsót, ha fagyasztott, kiengedjük, ha konzerv, lecsepegtetjük. A húsos keverékhez adjuk és további 5 percet főzzük. A megfőtt burgonyát lecsepegtetjük és krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd alaposan elkeverjük. Megsózzuk és a szerecsendióval ízesítjük.
Az előkészített tálba öntjük a húsos ragut, elsimítjuk, majd rákanalazzuk a burgonyapürét. A tetejét villával megcsíkozzuk és ízlés szerint reszelt sajttal is megszórjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 35 perc alatt megsütjük. Amikor kész, kivesszük és tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva