Húsos rakott krumplipüré
2023-11-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

-1 kg burgonya

-1 szál sárgarépa

-1 fej lila hagyma

-2 gerezd fokhagyma

-2 ág rozmaring

-2 ág kakukkfű

-1 csokor petrezselyem

-1 ek. olívaolaj

-50 dkg darált hús

-2 ek. sűrített paradicsom

-3 dl zöldségleves (1 kockából)

-20 dkg zöldborsó

-10 dkg vaj

-1,5 dl tej

-1 csipet reszelt szerecsendió

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, apró kockázzuk, majd feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi ellepi. Puhára főzzük, közben a zöldségeket megtisztítjuk, a répát lereszeljük, a hagymákat pedig finomra vágjuk. A zöldfűszereket leöblítjük és szintén felaprítjuk. A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy sütőtálat pedig előkészítünk.

Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat és megpároljuk benne az apróra vágott lila-, valamint fokhagymát. Rádobjuk a húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a reszelt a sárgarépát. Felöntjük a húslevessel és a sűrített paradicsommal, majd közepes lángon főzzük. Közben beleszórjuk az apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet és petrezselymet.

A zöldborsót, ha fagyasztott, kiengedjük, ha konzerv, lecsepegtetjük. A húsos keverékhez adjuk és további 5 percet főzzük. A megfőtt burgonyát lecsepegtetjük és krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd alaposan elkeverjük. Megsózzuk és a szerecsendióval ízesítjük.

Az előkészített tálba öntjük a húsos ragut, elsimítjuk, majd rákanalazzuk a burgonyapürét. A tetejét villával megcsíkozzuk és ízlés szerint reszelt sajttal is megszórjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 35 perc alatt megsütjük. Amikor kész, kivesszük és tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva