Honnan tudhatod, hogy változtatnod kellene az ideálodon?
2020-06-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A legtöbb ember nem akarja elismerni, hogy lenne zsánere, azaz egy bizonyos típusú partner, aki különösen felkelti a figyelmét. Pedig nincs ezzel semmi baj. Nem mi tehetünk róla.

Egy szakmai tanulmány szerint ugyanis a személyes élményeid és emlékeid hatással vannak arra, hogy kihez vonzódsz. Lehet, hogy valaki olyanhoz, akit minden nap láttál a suliban, vagy, akivel korábban randiztál. Azok az arcok, akiket nap mint nap látsz, befolyásolják ugyanis azt, hogy hogyan reagálsz az új arcokra.

Gyakran csak a külsőségekre gondolunk, ha valaki ideáljáról beszélünk. De bármennyire is fontos a külcsín, nem ez az egyetlen, ami számít. A fizikai vonzalomhoz társulnia kell érzelmi szimpátiának is.

De honnan tudhatod, hogy ki is az ideálod? Ez általában attól függ, hogy miként látjuk saját magunkat, és mit tapasztaltunk a saját életünkben.

Hogyan befolyásolja az ideálodat a gyerekkorod?

Gyerekkorban fejlesztjük ki az önvédelmi rendszerünket. Ez segít a mindennapok túlélésében. Annyira hozzászokunk, hogy azt hisszük, ez is a személyiségünk része. Ez a védelmi rendszer formálja a viselkedési mintáinkat is. ÉS pont itt van a probléma. Ha negatív önképet alakítunk ki magunkról gyerekként, akkor ezek a minták sem fognak túl egészséges kapcsolatokat eredményezni.

Ha például már fiatal korodban azt gondoltad, hogy neked kell gondoskodnod más emberekről, akkor később is olyan partnereket felé vonzódsz majd, akik igénylik ezt a támogatást. Ha gyerekként elhanyagolva érezted magad, akkor a párkapcsolataidban is hasonlóan fogod, mert olyan partnert választasz, akinek nem vagy elég fontos.

Ezt is olvasd el! - 5 jel, ami segít felismerni a lelki társad

Hogyan befolyásolják az ideálodat az ellentétek?

Gyakori eset, hogy olyan típushoz vonzódunk, akiről úgy érezzük, jól kiegészít minket. Tesszük ezt azért, mert hibásan azt gondoljuk, hogy szükségünk van egy másik emberre, akivel egyensúlyba kerül a saját életünk. Így, ha Te például nehezen mutatod ki az érzéseidet, akkor egy túlságosan ragaszkodó párhoz fogsz vonzódni. Vagy, ha Te egy nagyravágyó, vezető típusú ember vagy, akkor egy önbizalomhiányos, másoknak magát alárendelő személyiségű partnert választasz.

Persze ezek az ellentétek létrehoznak némi egyensúlyt. Egyik partner tanul a másiktól, mindketten megváltoznak egymás hatására. De ez mégis csak a filmekben működik jól hosszabb távon. A valóságban mindkét fél általában arra a következtetésre jut, hogy ez a kapcsolat kifordította önmagából, egymás miatt elveszítették a személyiségük egy darabját, és végül inkább szakítanak.

Mikor káros az ideálod az életedre?

Biztosan Te is észrevetted már, hogy a korábbi partnereid között sok a hasonlóság. És nem csak a kinézetükben. Talán mindegyik munkanélküli volt, és elvárták, hogy eltartsd őket. Vagy a nap minden percében bejelentkeztek nálad, egy rövid ellenőrzésre. Vagy mind eltűnt, akár hetekre, anélkül, hogy életjelet adtak volna magukról. Boldog voltál ezekben a kapcsolatokban?

Ha Te sem szeretsz folyton a telefonon lógni, és nem igényled, hogy minden nap találkozzatok, akkor biztosan igennel válaszoltál.

De, ellenkező eseteben lehet, hogy ez az ideál, amelyhez ragaszkodsz, nem is annyira ideális számodra.

Az ellentétek vonzása sem jelenti mindenki számára ugyanazt. Lehet, hogy a párod szeret eljárni szórakozni, és Téged is bátorít erre, míg Te megtaníthatod neki, hogyan értékelje a csendes pillanatokat az életben. Előfordulhat, hogy a párod egy nagy utazó, és a segítségével felfedezheted a világ más, érdekes kultúráit, ő viszont általad felismeri, hogy itthon is milyen jó dolgokat lehet csinálni. De, ha az egyik fél olyan ellentétet vonz, aki sosem lesz ott mellette, pedig szüksége lenne rá, akkor ebből ismét nem lesz egy egészséges kapcsolat.

Összességében, ha a zsánered visszatart egy egészséges párkapcsolattól, akkor meg kell próbálnod szakítanod a berögzült ideáloddal, és olyan típusú emberekkel randizni, akikkel korábban soha. Nagyon könnyű követni a megszokott viselkedési mintákat, de a változtatás néha sokkal jobban működik.