Hogyan zárj le egy alkalmi kapcsolatot drámák nélkül?
2022-10-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Szakítani nem könnyű, még akkor sem, ha csak egy alkalmi kapcsolatról van szó. Alapvetően nem szeretünk megbántani másokat, egy szakítás pedig kétségkívül összetöri a partnerünk szívét.

Természetesen van arra mód, hogy ilyen helyzetben minél emberibb módon járj el. Kövesd az alábbi tanácsokat, és talán Neked is könnyebb lesz átvészelni.

1. Ne halogasd túl sokáig!

Maradni mindig könnyebb megoldás, de ez még nem indokolja, hogy halogasd a szakítást, ha egyszer már nem működik a kapcsolat. Ráadásul pusztán gyengeségből nem is túl fair fenntartani a viszonyt, hiszen ez is egyfajta hazugság. Azon a ponton, amikor azt érzed, hogy már egyikőtöknek sem jó ez a románc, akkor kell kimondanod, hogy vége.

2. Ha lehet, akkor csakis személyesen!

Minden kapcsolatot, egy futó kalandot is jobb személyesen lezárni. Kell, hogy bele tudjatok egymás szemébe nézni, kell, hogy lássátok egymás reakcióit, mert így elfogadni és továbblépni is könnyebb lesz mindenkinek. Ha csak egy pár soros üzenetet írnál, azzal esélyt sem adnál a partnerednek, hogy ő is megossza Veled a saját érzéseit, és mondanivalóját.

3. Ne tűnj el szó nélkül!

Hányszor hallunk olyan esetekről, hogy az egyik fél egyszerűen csak eltűnik, mindenféle jelzés nélkül. Az ilyen ember annyira fél a konfrontációtól, hogy még kimondani sem meri nyíltan a szakítást. Bár neki így talán tényleg könnyebb, a másik félnek sokkal fájdalmasabb, és a kapcsolat ezzel örökre lezáratlan marad.

4. Válaszd meg jól a helyszín és az időt!

Mindig olyan helyet keress, ahol egyikőtök sem érzi feszélyezve magát másoktól, ahol nem lesz belőle probléma, ha esetleg hevesebb vitába fullad a beszélgetés, ahol nem vagytok kötve helyszínhez, időhöz, és szabadon távozhattok, amikor úgy gondoljátok. Az sem mindegy, hogy mikorra időzítesz egy ilyen beszélgetést. Légy körültekintő, ne egy, a másik számára fontos vizsga, vagy munkahelyi prezentáció előtti napra időzíts, jobb választás lehet egy hétvége, amikor mindkettőtöknek marad ideje nyugodtan átgondolni a dolgokat.

5. Legyél őszinte, de maradj kedves!

Ne mondj olyat, hogy „Nem miattad, hanem miattam van.”, ennél sokkal konkrétabb magyarázatot érdemel még az a partner is, akivel csak alkalmi viszonyban voltatok. Mondd el őszintén az érzéseidet, a problémáidat, azokat a tulajdonságait, amelyek zavartak, és amelyekről ő esetleg nem is tudott. Persze csak olyan jellemzőket hánytorgass fel, amelyeken tud is változtatni, mert, ha például a családjával van bajod, azon senki nem segíthet.

Ez is érdekelhet! - Mit jelent valójában egy alkalmi kapcsolat?

6. Egyes számban beszélj!

Magadról mesélj, a Te érzéseidről, a Te félelmeidről, a Te életedről. Ezzel megelőzheted azt, hogy a partnered saját magát tartsa hibásnak, és esetleg beinduljon nála egy védekező mechanizmus, amivel heves vitába torkollana a beszélgetés.

7. Emeld ki a jó tulajdonságait!

Sorold fel, hogy mi volt az, ami miatt őt választottad, amit legjobban szeretsz benne, amit soha mástól nem kaptál meg. Ezzel azt is a tudomására hozod, hogy nem azért szakítasz vele, mert nem volt számodra elég jó, hanem csak mert mást keresel, vagy egyszerűen nem volt megfelelő az időzítés.

8. Ha kimondtad, akkor teljesen zárd le!

Ne akarjatok barátok maradni, bármennyire is jól hangzik, nem az. Ha nem zárjátok le teljesen, akkor könnyen megeshet, hogy a másik fél még reménykedik, és képtelen lesz továbblépni. Egy második szakítás pedig talán még fájdalmasabb lesz a számára, mint az első volt.