Hogyan szakíts távkapcsolatban? 6 tanács, hogy a legkevésbé fájjon
2020-03-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy szakítás nem túl kellemes esemény, még akkor sem, ha mindkét fél tudja, hogy nincs más megoldás. De szakítás és szakítás között is van különbség. Szakértők szerint az a legemberibb módszer, ha személyesen beszéled meg a pároddal, hogy szeretnéd lezárni a kapcsolatot. Ilyenkor ugyanis csak egymásra figyeltek, és nyíltan kimondhatjátok az érzéseiteket és problémáitokat.

Amikor azonban két ember egymástól sok 100 km-re, elszakítva él, akkor általában nincs mód erre.
Talán pont ezért is olyan nehéz befejezni egy távkapcsolatot. Ráadásul az is gyakori eset, hogy két ember viszonya annyira megromlik és kiüresedik, hogy már értelme sem lenne megvárni egy következő találkozást.

De mit tehetsz ilyen helyzetben?

Olvass tovább, és fogadd meg 6 tanácsunkat, hogy a legkevésbé fájdalmas módon szakíts a pároddal egy távkapcsolatban!

1. tanács: Ha már személyesen nincs lehetőséged, akkor legalább telefonon tedd meg!

Legjobb megoldás persze egy videóhívásban, ahol, ha csak egy képernyőn keresztül is, de mégis láthatjátok egymást, és sokkal inkább érzékelhetitek a másik érzelmi reakcióit. Így könnyebb megfelelő válaszokat is adni, és kisebb az esélye annak, hogy félresiklik a beszélgetés.
Soha ne szakíts írásban! Legyen az sms, e-mail, vagy chat, egyik sem jó módszer, hiszen a szakításnak tőled kell érkeznie, és nem a képernyőre írott szavaidból.

Ezt is olvasd el! - 5 krízishelyzet, amikor döntened kell, hogy megéri-e folytatni

2. tanács: Tudasd előre a pároddal, hogy beszélni szeretnél vele valami fontos témáról!

Ez persze nem azt jelenti, hogy aznap reggel küldened kellene egy üzenetet ezzel a szöveggel: „Csak, hogy tudj róla, este szakítani akarok Veled! Majd hívlak.”. Inkább hívd fel reggel, és mondd el neki, hogy sokat gondolkodtál, és úgy érzed, beszélnetek kell egy fontos témáról. Éreztesd a hangoddal is, hogy ez egyikőtöknek sem lesz kellemes. Ezután válasszatok ki egy olyan időpontot, amikor nyugodt körülmények között tudtok beszélni. Ez semmiképpen ne olyankor legyen, amikor épp rohantok munkába, vagy ebédszünetet tartotok a kollégákkal.

3. tanács: Gondold végig, hogy mit fogsz mondani!

Bármilyen rosszul is hangzik, de a távkapcsolatok egyik előnye az, hogy van időd felkészülni egy ilyen beszélgetésre. Már előre megfogalmazhatod a mondanivalódat, jól megválogatva a szavaidat, és végiggondolhatod a párod várható reakcióit. Akár le is írhatod ezeket, felsorolásszerűen, így amikor odakerül a sor, semmit nem fogsz kihagyni, és segíthet a megfelelő mederben tartani a beszélgetést.

4. tanács: Ez is ugyanolyan szakítás, mint bármelyik másik.

Adj hangot a véleményednek, sorold fel azokat a dolgokat, amelyek szerinted nem, vagy nem elég jól működtek köztetek, és magyarázd el, miért is jutottál erre a döntésre. Ezután természetesen adj lehetőséget a párodnak arra, hogy ő is elmondhassa a meglátásait, és érzéseit. Talán kicsit kényelmetlennek érzed mindezt telefonon keresztül, de ha egyszer meg kell tenned, akkor nincs értelme tovább húzni. Meg persze személyesen sem lenne egy örömteli program egy szakítás.

5. tanács: Legyél nagyon türelmes!

Amikor valaki közli a párjával, hogy vége, az a másikat általában sokkolja. Távkapcsolatban talán még inkább megrázó, mert személyes érintkezés híjján, az érzéseidet is kevésbé tudod kifejezni. Ezért is van szükség nagyobb türelemre a pároddal szemben, mert talán ez az utolsó alkalom, hogy hall felőled.

6. tanács: Próbáld magadban is lezárni!

Egy távkapcsolat befejezése után az első napokban talán nem is érzékelsz akkora változást az életedben, hiszen fizikailag eddig is egyedül éltél. Ezért fontos, hogy egy általad választott módon, találj egy lezárást a kapcsolatra. Égess el egy gyertyát, írj egy levelet, amelyet persze sosem küldesz el, vagy beszélgess a barátaiddal, hogy véglegesen elengedhesd.

Mindig van egy könnyebb út. A szakításoknál ez egy szöveges búcsú. Mégsem ez a jó választás. Az az ember ugyanis, aki eddig valamilyen módon az életed része volt, megérdemel annyit, hogy nyíltan felvállald az érzéseidet, és legyen lehetősége válaszolni rájuk. Bármennyire is kényelmetlen, mindig jobb megoldás a helyes és egyben nehezebb utón járni.