5 krízishelyzet, amikor döntened kell, hogy megéri-e folytatni
2019-11-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Minden párkapcsolat természetes velejárója, hogy néha a fellegekben érzed magad, máskor viszont a padlóra kerülsz. Ha épp az utóbbi cipőben jársz, akkor fontos, hogy megkeresd a valódi okokat.

Számtalan nehéz helyzet adódik, amelyet közösen, megfelelő lépésekkel, és szándékkal átvészelhettek. De sajnos az is előfordul, hogy már nincs értelme erőltetni azt, ami úgysem működik.

Az alábbi 5 szituáció minden kapcsolatban fordulópontot jelent, amikor el kell döntenetek, hogyan folytatjátok.

1. Sokat vitáztok

Ha egy pár lényegében folyamatosan csak vitázik és veszekedik, az egyfajta erődemonstrációt jelez. Talán egyikőtök mindenáron szeretné megváltoztatni a másikat, anélkül, hogy tudatában lenne. Pedig egy egészséges együttélés megköveteli, hogy a felek tiszteletben tartsák egymás szükségleteit, igényeit, vágyait, és persze az idejét.

Mit tehetsz? Fontos, hogy fejlesszétek a kommunikációt, keressétek közösen megoldást, akár külső tanácsadó segítségével. Nap mint nap dicsérjétek meg a másikat, és járjatok egymás kedvében.

Mikor kell továbblépned? Ha egy páros élete csak az egyikükről szól, és a másik szinte láthatatlan, vagy ha az egyik fél folyamatosan ellenőrzése alatt szeretné tartani a párját, és átlép minden határt, akkor a kapcsolat menthetetlen.

Ezt is olvasd el! Hogyan engedd el, ha eljött az ideje? 4 tipp a lezáráshoz

2. Amikor már azt sem tudod, hogy ki vagy

Sok évi együttélés után két ember szinte eggyé válik. Nemcsak együtt csinálnak lényegében mindent, de sokszor arra sem emlékeznek már, hogy milyenek is voltak előtte, önálló személyiségként. Gyakori eset, hogy a páros egyik tagja felveszi a gondoskodó szerepet a kapcsolatban, amely egy függőségi viszonnyá változik az idők során. De egy ilyen helyzet sajnos magával vonzza a magány, az elszigetelődés érzését, amelyből nehéz kitörni.

Mit tehetsz? Keress olyan hobbit, vagy egyéb elfoglaltságot, amelyet egyedül űzhetsz, vagy keresd fel rég elfeledett barátaidat, hogy kicsit kimozdulj a napi rutinodból.

Mikor kell továbblépned? Ha a párod a fentihez hasonló függőségi problémával küzd, és nem hajlandó segítséget elfogadni, vagy próbálja megakadályozni, hogy Te lazíts a köztetek lévő köteléken, akkor nem szabad tovább erőltetned a dolgokat.

3. Egyre kevesebb időt töltötök együtt

Ha azt veszed észre, hogy inkább lógsz a barátaiddal, vagy foglalkozol a hobbiddal, semhogy a pároddal legyél, az azt jelzi, hogy a köztetek lévő viszony már nincs első helyen a fontossági listádon. Talán azt érzed, hogy már szinte levegőt sem kapsz a kapcsolatodban, és inkább más lehetőségek után nézel, ahol végre fellélegezhess.

Mit tehetsz? Csináljatok közösen olyan új dolgokat, amiket korábban soha. Szervezzetek előre közös programokat, akár el is utazhattok, hogy könnyebb legyen újra csak egymásra koncentrálnotok.

Mikor kell továbblépned? Ha a párod nem nyit a közös programok felé, és inkább csak kibúvókat keres, vagy a munkába menekül előled.

4. Nem fejlődtök együtt

Az idő múlásával természetes, hogy mindannyian változunk, és fejlődünk. Az a két ember, akik 20 évesen voltatok, már nem léteznek 40 évesen. Egy pár fejlődhet együtt, ha hasonlóak a céljaik és a terveik, de sajnos az is gyakori, hogy egymással teljesen ellentétes életet képzelnek el. Gyakran ennek ellenére is együttmaradnak, mert bíznak abban, hogy meg tudják változtatni a párjukat. De ez legtöbbször kudarcra van ítélve.

Mit tehetsz? Törekedjetek a kompromisszumra, de ne próbáljátok erővel meggyőzni a másikat.

Mikor kell továbblépned? Ha nem juttok közös nevezőre, akkor valószínűleg nagyobb a probléma, mint gondolnád.

5. Ha beleuntál

Kialakítani a közös rutint eleinte szórakoztató és izgalmas. De sok év után gyakran unalmassá válik. Ha már nem tudtok egymással beszélgetni, minden napot pont ugyanolyannak érzel, és egyre kevésbé vágytok a másik közelségére, az a kapcsolat végét jelezheti.

Mit tehetsz? Keressetek új lehetőségeket, hogy közösen új élményekkel gazdagodhassatok. Próbáljatok változtatni a szokásos esti programjaitokon, és mozduljatok ki együtt a hétvégéken.

Mikor kell továbblépned? Ha a fenti ötletek nem segítenek, vagy nem akarjátok mind a ketten a változást, akkor nem marad más út, csak a szakítás.