Hogyan osszuk szét a jövedelmet a párkapcsolatban?
2023-12-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat Egy boldog párkapcsolatban a jövedelemnek a szétosztása nem kellene problémát jelentenie, mégis vannak olyan pillanatok, amikor a párok a túl sok kiadás vagy a pénzügyi problémák miatt veszekednek. Hiszen tudjuk, a lányok sokat szeretnek shoppingolni, a fiúk meg nem mindig nézik ezt jó szemmel. Nem létezik ugyan egy általános szabály arra, hogy miként lehet úgy kezelni a pénzügyeinket, hogy az mindkét félnek jó legyen, az viszont biztos, hogy ha egy párkapcsolatban egyetértés és kommunikáció van, a pénzügyi problémáinkat is meg tudjuk oldani.1.  A prioritásokat időben le kell szögezni!

Ha együtt éltek, az első szabály az, hogy beszéljétek meg a prioritásokat. Mindketten fel kell hagyjatok azokkal a dolgokkal, melyek nem feltétlenül hasznosak, és koncentráljatok azokra a költségekre, melyek kifizetését nem lehet halasztgatni. Nagyon fontos, hogy először mindig a számláitokat és költségeiteket fizessétek ki, és csak utána költsetek magatokra is.

2. Készítsetek megtakarítási tervet!

Ha nem is sikerül nagyon sok pénzt összegyűjtenetek, nagyon fontos, hogy mindig legyen egy megtakarítási tervetek. Így ha ínségesebb idők jönnek, lesz majd egy kis megtakarított pénzetek, vagy akár egy közös nyaralásra is elmehettek. Mindegy, milyen okból gyűjtötök, a lényeg, hogy mindig legyen egy kis tartalékotok.

3. Az adósságot fizessétek ki időben!

Ha valamelyikőtöknek tartozása van, járjatok abban, hogy minél előbb rendezzétek azt. Beszéljétek meg közösen, hogy miként tudjátok visszafizetni a kölcsönöket vagy az elmaradt számlákat, és kerüljétek el az újabb kölcsönök felvételét.

4. Korlátozzátok a hitelkártyátok limitjét!

Ha hitelkártyátok van, és emiatt hajlamosabbak vagytok a túlköltekezésre, bankotoktól igényeljétek a hitelkeret összeg beállítását. Ugyanakkor, ha visszafizettétek az összes tartozásotokat, és nincs szükségetek már a kölcsönökre, akkor mindenképp szüntessétek meg a hitelkártyátokat, hogy elkerüljétek a további kísértéseket.

5. Kommunikáljatok egymással!

Függetlenül attól, hogy milyen anyagi körülmények között éltek, jó, ha nyíltan beszéltek a költségeitekről és jövedelmetekről. Nem kell lemondanotok a különböző kényeztetésekről sem, csak mindent beszéljetek meg egymással. Ha külön kasszán éltek, egymásnak is adhatok kölcsön, csak arra figyeljetek, hogy a megbeszéltek szerint adjátok vissza egymásnak a kölcsönvett összeget, így elkerülhetitek a veszekedéseket és konfliktusokat, ami ilyen esetben adódhat.

A pénzügyi problémák, a kevés jövedelem és a kölcsönök nagyon sok kapcsolatban vitákhoz és feszültségekhez vezethetnek, éppen ezért mindig vigyázzunk arra, hogy mindent időben beszéljünk meg párunkkal. Ha rendszeresen kommunikálunk egymással az anyagi helyzetünkről, egymást segítve, biztos sikerülni fog megoldani a nehezebb pénzügyi problémákat is.

Ez is érdekelhet! - Pénzen minden megvehető – mi az igazság?