Hogyan mentsd meg a párkapcsolatodat? Megoldás 5 lépésben
2021-04-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Ha bárki is azt mondta Neked, hogy egy párkapcsolat könnyű lesz, akkor ő vagy soha nem volt igazán szerelmes, vagy csak eltitkolta a saját személyes problémáit, de mindenképpen tévedett. Persze egy kapcsolatnak nem kell feltétlenül mindig nehéznek lennie, viszont folyamatosan tenni kell érte.

Egy párkapcsolat két ember elköteleződéséről szól, így akarva vagy akaratlanul, de állandó kommunikációra és kompromisszumokra van szükség. Sajnos mindkettőt könnyebb mondani, mint jól csinálni. Teljesen mindegy, hogy mennyire illetek össze a pároddal, és mennyire szeretitek egymást, bármikor előfordulhatnak konfliktusok és problémás helyzetek.

Amikor viszont már sokkal több a vita és kezdetek eltávolodni egymástól érzelmileg, akkor döntenetek kell a folytatásról. Ha szeretnéd megmenteni ezt a szerelmet, mert úgy érzed megéri, akkor kövesd az alábbi 5 lépést!

1. lépés: Döntsd el, hogy tényleg ezt akarod!

Bármilyen furcsán is hangzik, nem minden párkapcsolat érdemes a megmentésre. Még az sem, amely akár évek, évtizedek óta tart. Az emberek változnak az idővel, így a párjukhoz fűződő kapcsolatuk is más lesz. Néha olyan mértékű ez a változás, hogy két ember egyszerűen már nem tud együtt működni.

Ezért ne hibáztasd magad, ha már nem akarsz több energiát beletenni a kudarcba fulladt házasságodba. Valószínűleg egyikőtök sem boldog ezzel a helyzettel, nincsenek közös terveitek, és csak megszokásból vegetáltok egymás mellett. Ha viszont úgy érzed van értelme, akkor olvass tovább!

2. lépés: Beszéljetek róla!

Egy párkapcsolat sem működhet párbeszéd nélkül. De sajnos ez néha egyoldalúvá válik, és nem vezet sehová. Pedig el kell mondanod a párodnak, hogy mit vársz el tőle, és mit szeretnél. Mindezt olyan módon, hogy neki is legyen lehetősége elmesélni a saját szemszögéből ugyanezt.

Egy ilyen komoly hangvételű beszélgetést csak szemtől szembe érdemes elkezdeni, egy olyan helyszínen, ahol mindketten biztonságban érzitek magatokat. Ha nem éltek együtt, akkor egyikőtök lakása sem lesz jó választás, mert a másik hátrányosan érezné ott magát. Ehelyett keressetek egy semleges helyszínt, ahol nyugodtan megnyílhattok, és nem zavarja meg a beszélgetést senki.

3. lépés: Ne félj együttérezni és bocsánatot kérni!

Sokszor félünk kimondani, hogy „Sajnálom”, ezzel ugyanis elismerjünk a hibáinkat, és gyengének érezzük tőle magunkat. De, ha nem teszed meg, akkor a kapcsolatot sem fogod tudni helyrehozni.

Lehet, hogy mondtál valamit a párodnak, amiről azt hitted, hogy hasznára lesz, de őt felbosszantotta. De Te még mindig úgy gondolod, hogy igazad volt. Sajnos ebben az esetben nem az számít, hogy kinek van igaza, hanem hogy ezzel megbántottad őt, és bizonytalanná tetted a kapcsolatotok jövőjét illetően.

A bocsánatkérés nem minden esetben a hibáink elismerése. Csak annyit jelent, hogy megérted a másik fájdalmát, elfogadod, és tenni szeretnél valamit azért, hogy megkönnyítsd számára a helyzetet.

Ezt is olvasd el! - Hogyan kezeld a feloldhatatlan párkapcsolati problémákat?

4. lépés: Gondold át, hogy mit mondasz a párodnak!

Amikor a dolgok megromlanak két ember kapcsolatában, akkor mindketten máshol keresnek segítséget. Általában a barátaik és családtagjaik körében, hiszen közöttük újra biztonságban érezhetik magukat. Gondolj csak bele, Te kihez fordulnál ilyen helyzetben?

Valószínűleg egy közeli barátodhoz, akivel már régebb óta ismeritek egymást, mint Te a párodat. Egy ilyen barát úgy szeret és fogad el Téged, ahogy vagy, elfogult irántad, így valószínűleg a pártodat fogja majd minden helyzetben. Ezzel azonban csak felerősíti a benned lévő rossz érzéseket és a párod ellen hangol még inkább.

Ezek után hazamész a partneredhez, és teljesen meg vagy róla győződve, hogy nincs igaza, és nem illetek össze. Ezzel elveszíted minden empátiád felé, és biztos vagy benne, hogy értelmetlen folytatni.

Ha épp megmenteni szeretnél egy kapcsolatot, akkor ez nem jó megoldás. Ilyenkor nincs helye a bűnbak keresésének, nem az a lényeg, hogy ki volt jó és ki rossz. Inkább próbáljátok tényleg meghallani a másikat, és nem megbántani még jobban.

5. lépés: Nem baj, ha csak másnap folytatjátok!

Bizonyára Te is hallottad már a szabályt, hogy vitát nem jó átvinni másnapra. De hidd el, hiába maradtok fenn egész éjjel, az nem fogja megoldani a problémát. Inkább csak fáradtan és kimerülten vitáztok tovább, így növelve az ellentéteket. Inkább kérj időt, vonuljatok félre, és próbáljatok meg gondolkozni. Másnap lenyugodva térjetek vissza a beszélgetéshez, így tisztább fejjel folytathatjátok.

Lehet, hogy a párodnak amúgy is nehéz napja volt a munkahelyén, és nincs energiája egy komolyabb problémán hajnalig veszekedni Veled. Ilyenkor teljesen rendjén van, ha megkér, hogy halasszátok holnapra. Persze ezt sem szabad a végtelenségig folytatni. Nem kérhet időt minden nap, csak azért, hogy ne kelljen megbeszélnetek egy komolyabb gondot.

Minden párkapcsolat lényegében egy adok-kapok játék. Mindketten beleadjátok az energiát és cserébe a kölcsönös boldogság az ajándék. Egy kapcsolat megmentéséhez mindkét félre szükség van. Mindkettőnek akarnia kell a folytatást, és tenni érte. A gondokat meg kell beszélnetek őszintén, és együtt keresni a megoldást. Közös erőfeszítések nélkül sajnos biztosan nem fog menni.