Hogyan kezeld a feloldhatatlan párkapcsolati problémákat?
2020-07-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Szakértők szerint a párok között kialakuló konfliktushelyzeteket két csoportra, feloldható és feloldhatatlan típusúakra bonthatjuk. Feloldható problémáknak azokat tekintjük, amelyeknél van lehetőség egy kölcsönös kompromisszum meghozatalára. Ezek a szituációk igényelnek némi energiaráfordítást és rugalmas hozzáállást mindkét fél részéről.

A feloldhatatlan konfliktusok viszont alapvetően a két személyiség különbözőségén alapszanak, ezért itt teljesen más hozzáállásra van szükség. Ilyen helyzetekben nem dobhatsz be csak úgy megoldási lehetőségeket, és nem igazán lehet egyezségre sem jutni, hiszen akkor sérülne az egyikőtök, vagy mindkettőtök személyes érdeke.

Ezért ahelyett, hogy mindketten elvárnátok a saját szükségleteitek teljesülését, jobb, ha előbb meghallgatjátok egymást, és kölcsönösen felismeritek, hogy melyek a másik érzékeny pontjai.

Az alábbi 5 dolgot kell tenned, hogy kezelni tudd a feloldhatatlan párkapcsolati problémákat:

1. Fel kell ismerned a probléma eredetét!

Az első lépés, hogy megértsd a saját szereped a konfliktushelyzet kialakulásában. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket: mit érzel adott probléma kapcsán, milyen múltbéli emlékeket ébresztett fel benned, hogyan érintett meg? Ha a saját lelked jól ismered, és tisztában vagy az érzelmeiddel, akkor kommunikálni is könnyebb lesz róluk a partnereddel.

2. Meg kell ismerned a párod érzékeny pontjait!

Ha a saját érzéseidet már megfogalmaztad, akkor meg kell őket osztanod a partnereddel is. De ez még csak a kezdet. Engedd, hogy ő is elmondja Neked, hogy milyen érzelmek kavarognak benne. Minél jobban megismeritek ugyanis egymás személyiségét és lelki szükségleteit, annál kevésbé éleződhetnek ki a feloldhatatlan konfliktushelyzetek.

Ez is érdekelhet! - Hogyan lehet boldog egy extrovertált és egy introvertált kapcsolata? 5 tipp a szakértőktől

3. Teremts kellemes légkört egy pozitív beszélgetéshez!

Kényes kérdésekről nem könnyű párbeszédet kezdeményezni. Ha nem megfelelő a helyszín, a környezet vagy az időzítés, akkor biztosan nem számíthatsz kedvező kimenetelre. Ezért fontos, hogy megteremtsd a megfelelő légkört. Kérdezd meg a párod, hogy mikor és hol tudna Veled leülni, és nyugodtan beszélgetni. Szánj rá elég időt, és zárj ki minden zavaró körülményt!

4. Tanulj meg hallgatni!

Fontos, hogy elmeséld a párodnak, melyek azok a dolgok, amelyek érzékenyen érintenek, és bántóak számodra, de még fontosabb, hogy meghallgasd őt is. Sok párkapcsolat ugyanis azért megy tönkre, mert egyikük, vagy mindkettejük sérelmei süket fülekbe ütköznek. Figyelj oda a partneredre, anélkül, hogy már előre ítélkeznél, vagy magadban megfogalmaznád, hogy mivel vágsz neki vissza.

5. Cserélj nézőpontot!

Egy hosszú távú kapcsolatban fontos, hogy foglalkozzatok a különbözőségeitekkel. Mindenki eltérő környezetben nőtt fel, és mást hoz magával, így a világhoz való hozzáállása sem egyforma. Ha megpróbáljátok egy kicsit egymás szemével látni a problémákat, és tudtok nevetni a saját rossz tulajdonságaitokon, akkor a kommunikáció is könnyebb lesz.

Ha megtanulod, hogyan oszd meg a pároddal az érzéseidet és vágyaidat, valamint hogyan hallgasd és értsd meg őt, akkor rájössz majd, hogy pont a különbözőségetek teszi egyedivé a kapcsolatotokat, a feloldhatatlan problémák pedig egyszerű lehetőségekké válnak ahhoz, hogy együtt fejlődhessetek. Jobban fogjátok érteni egymás nyelvét, így még szorosabbá válhat köztetek a kötelék.