Hogyan maradj nyugodt, ha épp megőrjít valaki?
2022-03-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Hányszor jártál úgy, hogy fél lábbal már pont kint voltál az ajtón, amikor a főnököd visszarendelt egy sos feladattal. Talán kicsit idegesebb lettél a szokásosnál, de ezt a frusztráltságot még véletlenül sem szeretted volna hazavinni, mert csak elrontotta volna az estéd.

Hogyan engedd el a haragod, amikor úgy érzed, hogy az egész világ összeesküszik ellened?

Napjaink zűrös körülményei között teljesen normális, ha időnként túlreagálsz dolgokat. Kiabálsz, csapkodsz, esetleg dühöngsz és a másik fél fejéhez vágsz olyan mondatokat, amelyeket utána megbánsz. Mert utána általában következik az önmarcangolás, és nem győzöl bocsánatot kérni az elhangzott butaságok miatt. De a tested is megváltozik, amikor mérges vagy. A vérnyomásod az egekbe emelkedik, a szíved majd kiugrik a helyéről, fáj a fejed és még a bőröd is kipirul. Ez természetes reakció ugyan, de még véletlenül sem tesz jót az egészségednek, ezért jobb, ha megelőzöd, vagy legalább próbálod minimalizálni.

A legjobb módja ennek, ha megtanulod, hogyan tartsd kontrol alatt az érzelmeidet.

1. lépés: Nagy levegő

Amikor úgy érzed, hogy kezd elhatalmasodni rajtad a feszültség, akkor próbálj kicsit kikapcsolni. Vegyél egy nagy levegőt, tartsd vissza pár másodpercig, majd fújd ki gyorsan. Ez segít a vérnyomásod lentebb csökkenteni. Ezután igyál egy pohár vizet, kérj pár perc türelmet az illetőtől, aki felidegesített, és ha van lehetőséged, akkor tegyél egy rövid sétát a friss levegőn. Akár egy kollégát, barátot, családtagot is megkérhetsz, hogy tartson Veled, így már első körben neki elmondhatod a problémáidat. Arra persze ügyelj, hogy senki más ne hallja a kifakadásodat.

Amikor már érezhetően kiadtad magadból a dühödet, és kezdesz megnyugodni, gondold végig, hogy mi is történt, mi hozott ki ennyire a sodrodból. Egy rossz szó vagy hangsúly, egy gesztus, vagy akár egy konkrét tett? Fontos, hogy beazonosítsd a probléma gyökereit. Ezután készülj fel rá, hogyan fogod elmagyarázni az érzéseidet a másik félnek, anélkül, hogy Te is megbántanád. Hiszen ő is csak egy érző ember, aki ugyanúgy sebezhető, akárcsak Te.

2. lépés: Nézz vele szemtől szembe

A legjóbb módszer a feszültség leküzdésére, ha szembenézel vele. Menj vissza ahhoz az emberhez, aki miatt ideges lettél, és mondd el neki, hogy miért vagy rá dühös. Ne kiabálj, ne dühöngj, csak tisztelettel közelítsd meg. Nyugodt hangnemben mesélj az érzéseidről, így ő is nyugodt marad. Ezzel lehetőséget és esélyt adsz neki is, hogy magyarázatot adjon a szavaira és tetteire. Amikor ő beszél, akkor ne vágj közbe, ne zavard meg, hallgasd végig. Ha mindketten így tesztek, akkor nagy valószínűséggel közösen megtaláljátok majd a megoldást, és megszüntethetitek a köztetek lévő negatív rezgést.

Ez is érdekelhet! - Minden sikeres kapcsolat egy konfliktussal kezdődik!

Előfordulhat, hogy rájössz, Te ugyanúgy hibás vagy a konfliktus kialakulásában, és Te is bocsánatkéréssel tartozol felé. De ekkor sem szabad önmarcangolásba fognod, inkább bocsáss meg magadnak, és engedd el ezt a problémát. Koncentrálj helyette a dolgok napos oldalára, a kölcsönös megoldásra, és arra, hogy sikerült közösen elsimítanotok a nézeteltéréseket.

Dühbe gurulni időnként, természetes emberi tulajdonság. Bárkivel megesik. Ami viszont nem mindegy, ahogyan reagálsz, és kezeled a helyzetet. Maradj nyugodt, lélegezz mélyeket, legyél nyitott és állj készen a kölcsönös megállapodásra. Ezzel az emberi kapcsolataidat egy sokkal magasabb szintre helyezheted.