Minden sikeres kapcsolat egy konfliktussal kezdődik!
2022-01-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

A legtöbb ember nem szeret beszélni az átélt konfliktusairól. Holott az ilyen helyzetekből sokat tanulhatunk, és erősebben léphetünk ki, sőt! Nem egy párkapcsolat született már egy-egy vitás helyzetből.

Konfliktusok az életben

Az életünk tele van nehézségekkel, és olyan szituációkkal, amelyek komoly döntésekre kényszerítenek bennünket. Mindenki összevitatkozik néha másokkal, ennek a végkifejlete pedig sokféle lehet. A konfliktusok létfontosságúak a növekedéshez, hiszen nemcsak külső, hanem belső viták is kialakulnak rendszeresen bennünk. Már az iskolában is döntenünk kell, hogy milyen szakot válasszunk, aztán később nekünk kell kitalálnunk, hogy elvállaljuk-e adott munkát, és még sorolhatnánk. Egy -egy ilyen belső döntési kényszer mindig újabb tapasztalatokkal lát el minket.

De nem csupán önmagunkkal vitázhatunk. Hányszor kerülünk összetűzésbe a családunk tagjaival, vagy épp a főnökünkkel a munkahelyünkön? Egy-egy ilyen helyzet jó lehetőség, hogy kicsit beleéljük magunkat valaki más helyzetébe, érzéseibe, és gondolatvilágába.

Konfliktusok a párkapcsolatban

Nem egy párkapcsolat született már konfliktus helyzetből, bármennyire is furcsán hangzik ez. Pedig amikor megismerted a leendő párodat, már akkor bizonyára több jelölt közül válogattál. Aztán eljátszottál a gondolattal, hogy vajon összeilletek-e, érdemes-e arra, hogy energiát fektess az ismerkedésbe. Ezek mind apró vagy jelentékenyebb konfliktusok, önmagaddal. Ráadásul egy párkapcsolattal feladod a szabadságod egy részét is, és mérlegelned kell, hogy számodra mi a fontosabb.

Ezt is olvasd el! - Szerinted is szükség van konfliktusokra egy egészséges párkapcsolatban?

Aztán egy párkapcsolatban is számtalan vitás helyzet adódik, amelyet a pároddal kell közösen megoldanotok. Szerencsére minden ilyen közös energiaráfordítás megtérül, hiszen egyre közelebb kerültök egymáshoz. Csak akkor leszel képes igazán megbízni valakiben, ha egyszer bebizonyítja, hogy minden harcot hajlandó érted megvívni. Ha ezeken a kezdeti konfliktusokon átlendültök, akkor rájössz majd, hogy a különbözőségetek az, ami erőssé teszi a köztetek lévő köteléket.

Tanulni a konfliktusokból

Egy-egy vitás helyzet rákényszerít bennünket, hogy átértékeljük az életünket és az érzéseinket. Gondolkozásra sarkall, és segít jobban megismerni önmagunkat. Azok a kapcsolatok, amelyek konfliktusból születtek, sokkal erősebbek és tartósabbak, mint a szalmaéletű fellángolások. A vegyes érzelmek és eltérő gondolkodásmód megmutatja számunkra, hogy mi az, amit a partnerünk adni tud nekünk. A számtalan hiba, amelyet elkövetünk egy kapcsolatban ugyanennyi konfliktushelyzetet generál, de egyúttal mégis hozzájárul, hogy két ember mind közelebb kerüljön egymáshoz, a kihívások közös megoldása során.