Hogyan lépj túl egy váláson és találj vissza önmagadhoz?
2021-09-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Egy válás mindig egyben egy kudarc. Megbénít és legyengít. Az, amit eddig magától értetődőnek vettél, nem létezik többé. Elveszett a kép, amit a jövődként képzeltél el.

Ugyanakkor egy lehetőség is egyben. Egy új élet kezdete, amit csakis Te alakíthatsz olyanná, amilyenné szeretnél.

Ez az időszak most csak rólad szól. De hogyan kezdj elölről mindent, és mihez kezdj a tiszta lappal, amit kaptál? Az alábbi tippek segíthetnek!

1. Engedd meg magadnak a gyászt!

Hagyj elég időt magadnak a múlt lezárására. Erre akkor is szükség van, ha békében váltatok el, és nincs a szívedben harag. Mégis érezheted úgy, hogy hibás vagy, és ebben az erőpróbában elbuktál. Nem könnyű magunk mögött hagynunk a korábbi életünket, és az érzelmek sem múlnak el egyik pillanatról a másikra. Ne félj megélni a fájdalmad, a szomorúságod, a frusztráltságot és az is normális, ha félsz. Keresd a barátaid, a családod támogatását, vagy fordulj szakemberhez, ha úgy érzed, szükséged van rá.

2. Ismerd meg újra önmagad!

Milyen voltál a házasságod előtt? Ki voltál Te? Mit szerettél, mit csináltál szívesen? Fedezd fel újra a régi éned. Vedd számba, hogy miként változtál meg a párkapcsolatodban. Térj vissza a korábbi kedvenc időtöltéseidhez, keresd fel rég nem látott barátaidat, vagy olyan helyszíneket, ahol jól érezted magad. Legyél megint az az ember, aki még jól érezte magát a bőrében, és akibe beleszeretett a korábbi párod.

3. Nyomj egy újraindítást!

Most van itt az alkalom, hogy ne csak a régi énedet keresd meg, hanem felfedezd az újat is. Vedd sorra, hogy melyek azok a dolgok, amelyek mindig is érdekeltek, de sosem volt rá elég időd vagy alkalmad, hogy kipróbáld? Mi az, ami mindig kívül esett a komfortzónádon, holott rendkívül izgalmasnak találod? Nem kell nagy dolgokra gondolnod, lehet az egy új hajszín, egy izgalmas hobbi, vagy akár egy utazás. Csak rajtad múlik, hogy mit hozol ki az életedből. Csak tedd meg most!

Ezt is olvasd el! - Miért más egy válás a nőknek és a férfiaknak?

4. Szeresd önmagad!

Ne hibáztasd magad a kudarcért, ne legyél dühös a gyengeségeidért, ne ásd el magad a hibáidért. Attól, hogy most valami nem sikerült, még sem kevesebb, sem rosszabb nem vagy másoknál. Fogadd el önmagad kívül-belül úgy, ahogy vagy. Készíthetsz listát az erősségeidről, a pozitív tulajdonságaidról, és olvasd el gyakran, hogy erősítsd az önbizalmad. Ha úgy érzed, hogy egy-egy területen fejlődnöd kellene, akkor tegyél lépéseket, iratkozz be egy kurzusra, olvass szakkönyveket, és blogokat, csatlakozz segítő csoportokhoz, ahol pozitív megerősítéseket kaphatsz.

5. Ne akard túl gyorsan!

Ez nem verseny, nem attól leszel boldogabb, ha minél előbb lezárod a múltat, és belevágsz valami újba. Olyanokat se mondj, hogy „Fogalmam sincs, miért mentem hozzá.”, vagy „Az egész házasság elpocsékolt idő volt.”, mert ez nem igaz. Az akkori éned meghozta azt a döntést, amit adott pillanatban a legjobbnak ítélt meg, és hidd el, sokkal több lettél a kapcsolat által, fejlődtél, tanultál belőle.

Ne feledd, a válás csak egyetlen része az életednek, ennél sokkal több vagy, és a sokkal többre vagy hivatott. Ami megtörtént, azt fogadd el, nem tudsz már változtatni rajta. Most itt a lehetőség, hogy tiszta lappal indíts, használd ki!