Hogyan különböztetjük meg a fejfájás típusokat?
2023-02-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A migrénről már mindenki hallott, akiket érint, jól ismerik a tüneteket, már a fájdalom megjelenése előtt megérzik, hogy közeledik a roham. De miben különbözik a tenziós fejfájás és a migrén?

Miről ismerjük fel a tenziós fejfájást?

Ezt a fejfájástípust az emberek 80 százaléka megtapasztalja. Szerencsére az esetek nagy része enyhe lefolyású, nem igényel orvosi ellátást. Általában gyenge vagy közepesen erős, a halánték két oldalán jelentkező, nyomó jellegű fájdalom, a migrénre jellemző kísérő tünetek nélkül. Fizikai aktivitásra nem fokozódik, általában a mindennapi tevékenységet nem akadályozza meg. A migrénhez képest sokkal kevésbé viseli meg a betegeket.

Akkor okoz nagyobb problémát, ha gyakorivá válik. Sokak számára ismerős a mindennapi tenziós fejfájás. Ilyenkor jelentősen romlik az életminőség, sőt, a fájdalom a kieső munkaórák miatt anyagi terhet is jelenthet. Havi 15 fejfájós nap esetén krónikus betegségről beszélünk. Szerencsére az emberek többségénél havi 1 alkalomnál is ritkább az előfordulás, ezt a formát nem csak az elszenvedők, de az orvosok sem tekintik betegségnek.

Hogyan csillapítható a tenziós fejfájás?

Ha gyakran, akár mindennap jelentkezik a fejfájás, mindenképpen konzultáljunk orvossal! Ma már van lehetőség megelőző kezelésre, azaz folyamatos gyógyszerszedéssel kivédhető a fájdalom jelentkezése. Az enyhébb formák nem feltétlenül igényelnek gyógyszeres kezelést. Segíthet séta, nem megerőltető sport, helyi masszázs vagy ágynyugalom. Erősebb fájdalom esetén szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

A fájdalmat jó hatékonysággal csökkentik az egyszerű fájdalomcsillapítók, vagy ezek kombinációi. Érdemes kisebb adag gyógyszert bevenni és a lehetőségekhez képest minél ritkábban, mert a túl gyakori gyógyszerszedés idővel gyengébb hatáshoz vezethet.

Egy 2014-es tanulmány szerint a fájdalomcsillapítók hatékonyságát növeli, ha koffeinnel kombinálják őket. Különösen fejfájás esetén használható ki ez a pozitívum. Fejfájásra az egyik leggyakrabban választott hatóanyag az acetilszalicilsav, mely több márkanéven is forgalomban van.